Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

EXPO: DE BLAUWE DRAAD - HILDE BRAET EN EDDY CARELS van 12 mei tot 26 juni 2022.

TEGENPOLEN MAAR OOK COMPLEMENTAIR, DAT ZIJN BRAET EN CARELS.

HETZELFDE GELDT VOOR HUN WERKEN

 

De Blauwe Draad: Fotografie en schilderkunst op één lijn

  

Breng mensen samen en je krijgt een chemische reactie. Bij fotografe Hilde Braet en schilder Eddy Carels knettert die reactie grillig blauw. Allebei getekend door een knauw van kanker zoeken en vinden ze menselijke verbinding in hun kunst. Ziekte en ze overleven, en gretig naar de toekomst kijken loopt als een blauwe draad doorheen hun levens. Blauw kleuren ook de werken die ze dit voorjaar samen exposeren in ons Geuzenhuis. 

VAN BLAUWDRUKKEN TOT ZELFPORTRETTEN

 Voor deze tentoonstelling selecteren Hilde Braet en Eddy Carels enkel het essentiële. Braet gaat letterlijk tot op het bot. Aan oude röntgenfoto's van haarzelf voegde ze iets persoonlijks toe, zoals een kanten handschoen of een stuk lingerie. Met cyanotypie transformeerde ze deze anatomische blauwdrukken tot zelfportretten in de diepte. Even Pruisischblauw zijn haar bondagefoto's, geïnspireerd op het Japanse shibari, en de subtiel erotische portretten van Motte uit haar boudoirreeks. Daarnaast selecteert Braet enkele foto's uit haar nieuwste boek LIJF-elijk ANDERS, waarin ze het taboe van seksualiteit bij vrouwen met een beperking doorbreekt. 

ZOEKEND AAN ZEE

De intimistische blik op mensen van Braet complementeert de ruwe acrylwerken van Eddy Carels die in de Zuilenzaal van het Geuzenhuis zullen hangen. De woeste grootsheid van de zee verwerkte hij in een reeks maritieme miniaturen. Zonder menselijke figuranten, de onstuitbare kracht enkel bedwongen door Carels' rigoureuze keuze voor de gulden snede. Een beloftevolle horizon loopt - opnieuw - als een blauwe draad over de werken. De maritieme miniaturen zijn het resultaat van uren wandelen langs de kustlijn en kijken naar de lucht. Het zijn geen perfecte weergaven van de werkelijkheid, wel een tastbare neerslag van de impact die zee en lucht hebben op de zoekende mens. 

De Blauwe Draad opent op donderdag 12 mei in het Geuzenhuis met een inleiding door professor-emeritus en kunstcriticus Willem Elias. 

Tekst: David Janssens

Praktisch 

→ Locatie - *Opgelet locatiewijziging* 

De tentoonstelling 'De Blauwe Draad' gaat door in de Zuilenzaal van het Geuzenhuis (Kantienberg 9, Gent) én niet op de oorspronkelijke locatie, in Galerie Ridderpad 42, bij Motte Claus (Lepelstraat 42, Laarne). 

→ Tijdsstip

De expo loopt van 12 mei tot 26 juni 2022.

Te bezoeken na afspraak van maandag tot en met vrijdag tijdens de kantooruren (09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:30. (op vrijdag tot 16:00)).

Vanaf 22 mei elke zondag vrij te bezoeken van 11.00 tot 16.00 (enkel zondag 19 juni is dat pas vanaf 13.00)  

→ Vernissage 

Donderdag 12 mei 2022 - 20.00u - Zuilenzaal, Geuzenhuis (Kantienberg 9, 9000 Gent) 

Programma vernissage: 

  • Inleiding door Prof. dr. Willem Elias, kunstfilosoof
  • Toelichting bij het werk door Eddy Carels en Hilde Braet 

Bron: http://www.geuzenhuis.be/default.aspx?pageId=6275&lang=NL&online=TRUE