Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Quotes | Dyab Abou Jahjah - Verlichting onder vuur 22 september 2022 19u30

© epo 

Dyab Abou Jahjah neemt in het boek Verlichting onder vuur de lezer mee op zijn persoonlijke reis. Van staatsvijand nummer één tot gewaardeerd opiniemaker, van Borgerhout via Beiroet naar Brussel. Hij traceert de evolutie van zijn eigen ideeën, en die van de bredere samenleving. Wat hem hierbij opvalt is dat een aantal kernwaarden van de liberale democratie zoals vrijheden en mensenrechten onder druk staan door een aantal bewegingen die aan kracht winnen in het publieke debat en de politiek.

De woke-beweging, islamisme en jihadisme, en extreemrechts: hoe beïnvloeden deze illiberale stromingen elkaar? Hoe kunnen we er een antwoord op bieden, zonder te vervallen in extremisme en racisme? De uitersten lijken aan kracht te winnen en het centrum dat de kernwaarden van de democratie wel nog verdedigt staat enorm onder druk. In zijn analyse is hij even kritisch voor het centrum, dat extremen heeft doen groeien door geen antwoord te bieden op de gevoelens van vervreemding die ontstonden door verschillende maatschappelijke schokken. Hij pleit voor een assertief ‘radicaal centrum’ om de moderniteit te redden.

Elke maand haalt Tina De Gendt voor Quotes een aantal opmerkelijke citaten uit een spraakmakend non-fictieboek en vraagt ze de auteur om tekst en uitleg. Tijdens een Quotes-interview stap je als publiek mee in de wereld van het boek, met de auteur als gids.

Praktisch

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook - lokaal De Blauwe Vogel - verdieping -1.

Op donderdagavond is De blauwe vogel te bereiken via de hoofdingang van de bib.

Sessies

  • do 22 september '22
    19:30 - 21:00
    Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

Prijs

  • Standaardprijs
    € 5
  • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
    € 1

Begeleiding

Tina De Gendt

Tina de Gendt is historica en journalist. Haar onderzoek naar de Gentse migratiegeschiedenis…
Meer over Tina De Gendt

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah (1971) is publicist, opiniemaker en leraar middelbaar onderwijs in Brussel. Hij…
Meer over Dyab Abou Jahjah