Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Damya Laoui en Erika Vlieghe
Hoe gezond is de wetenschap?

Damya Laoui is bio-ingenieur en deed haar doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Al vanaf het begin van haar carrière is ze geïnteresseerd in de manier waarop bepaalde immuuncellen kankerprogressie kunnen beïnvloeden – en hoe deze kennis kanker zou kunnen voorkomen. Na een post-doctoraat aan het ISREC Instituut in de Ecole Polytechnique de Lausanne, werd Damya onderzoeksprofessor in het labo cellulaire en moleculaire immunologie aan de VUB en het Vlaams instituut voor biotechnologie (VIB). Haar team tracht de moleculen die bepaalde immuuncellen produceren of de cellen zelf te gebruiken als basis voor de ontwikkeling van nieuwe immuuntherapieën tegen kanker. Zo ontwikkelde Damya’s team een anti-kankervaccin gebaseerd op lichaamseigen tumor-afgeleide cellen. Voor dit werk kreeg ze een Dunia Award, de MIT Innovator under 35 Europe Award 2017, werd ze New Scientist wetenschapstalent 2018 en kreeg ze in 2020 de Collen-Francqui startersbeurs. Damya’s andere passie: vrouwelijke wetenschappers in spe helpen de nodige moed te vinden om hoogwaardige wetenschappelijke carrières op te starten en uit te bouwen in STEM-richtingen.

Erika Vlieghe koos na haar studie geneeskunde voor infectiologie, omdat ze zich in haar onderzoek niet wilde beperken tot mensen of tot eigen land. Ze specialiseerde zich in ziekten die van dier op mens overspringen, waar dan ook ter wereld. Vandaag is ze als arts, internist en infectiologe verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, waar ze ook diensthoofd infectieziekten en tropische geneeskunde is. In 2014 werd ze nationaal Ebola-coördinator en in 2020 werd er opnieuw een beroep op haar gedaan vanuit de overheid. Tijdens de coronacrisis stond ze twee jaar lang beleidsmakers bij en gaf ze doorlopend uitleg in de media. Een slopende periode, waarin ze leerde dat een pandemie bestrijden teamwork is, waarbij je je ego opzij moet zetten. Toch heeft deze periode haar vertrouwen gesterkt in het vermogen van wetenschap en innovatie om ons te helpen wereldwijde crisissen te overwinnen en tot een veiligere en gezondere wereld voor iedereen te komen. Als STEM-ambassadrice inspireert ze jongeren om met een open vizier voor de wetenschap te kiezen. ‘Samenwerking tussen heel veel disciplines is superbelangrijk: van wiskunde over geneeskunde tot communicatiewetenschappen en antropologie. De toekomst heeft alle talenten van jongens én meisjes broodnodig,' aldus professor Vlieghe.

Gastheer van deze sofababbel is Raf Njotea. Remy Ndow zorgt voor live illustratie.

Raf Njotea is scenarist, columnist voor De Standaard en presentator. Hij schreef onder andere mee aan de Vlaamse tv-series Dertigers, Panna en Familie, en maakte samen met Lander Kennis de podcast Ouder voor de Vlaamse Radio 1, over het mysterieuze migratieverleden van zijn vader. Via opiniestukken en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijke debat rond thema’s als diversiteit, identiteit en taal.

Remy Ndow noemt zichzelf simpelweg ‘a guy that does creative shit’. Die creative shit kan allerlei vormen aannemen: animatie, film, grafisch ontwerp, illustratie, muziek en kunst – maar inhoud staat voor Remy voorop. Remy is altijd op zoek naar de beste manier om een verhaal te vertellen in beeld. Van een actrice laten acteren met animatie of oude videobeelden tot leven brengen of het gevoel van een bruine jongen illustreren… het kan allemaal en Remy heeft het ook al allemaal gedaan!

Plaats: DOM-zaal (Vooruit - Gent)

Datum: 15 december 2022 om 13u30 - 14u30

Meer info: https://curieus.be/events/sofababbel-met-erika-vlieghe-en-damya-laoui