Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Expo Stitching as a Rights Narrative 5 t.e.m. 9 december, Amsab-ISG

Tijdens de mensenrechtenweek, van 5 t.e.m. 9 december, loopt in Amsab-ISG de tentoonstelling ‘Stitching as a Rights Narrative’. De expo is een initiatief van het Human Rights Research Network en toont borduurwerken van Syrische vrouwen die zo hun persoonlijke, soms pijnlijke verhalen vertellen.

Traumatische ervaringen worden niet altijd op een verbale manier geuit. Zeker in het geval van conflict en verplaatsing roepen ingrijpende gebeurtenissen vaak op tot andere vormen van expressie.

In Shatila, een vluchtelingenkamp ten zuiden van Beiroet, is de taal van borduren al decennia aanwezig, sinds het werd opgericht in 1949 om Palestijnse vluchtelingen te huisvesten. Het is een dagdagelijkse en genderspecifieke praktijk geworteld in de rijke textieltraditie in de regio. Het uitbreken van de burgeroorlog in buurland Syrië en de instroom van nieuwe vluchtelingen heeft een heropleving van de borduurpraktijk in het kamp teweeggebracht. Dit culturele erfgoed kreeg verschillende, vaak nieuwe functies, zoals het overbrengen van visuele verhalen over persoonlijke ervaringen, die vaak ideeën over mensenrechten belichten.

De tentoonstelling ‘Stitching as a Rights Narrative’ maakt deel uit van de mensenrechtenweek van het Human Rights Research Network. Het bevat geborduurde verhalen van Syrische vrouwen die in Shatila wonen en foto’s gemaakt door Aaron Lapeirre die de (maak)context visualiseren. Door een speelse omgang met materialiteit vertellen deze vrouwen over hun ervaringen met pijn en verlies, terwijl ze zich een rechtvaardigere toekomst voorstellen. Deze tentoonstelling brengt de diversiteit van mensenrechtennarratieven en de ‘stille’ stemmen van deze vrouwen onder de aandacht.

STITCHING AS A RIGHTS NARRATIVE
5 december – 9 december 2022

Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent
Open van maandag t.e.m. vrijdag van 9 u. tot 17 u.
Gratis toegang

De tentoonstelling is aangeboden in het Nederlands en het Engels.

 

Bron: https://www.amsab.be/over-ons/nieuws/1093-expo-stitching-as-a-rights-narrative