Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De Europese Commissie heeft haar voorstel voor een ander privaat arbitragemechanisme - Investor-to-State Dispute Settlement (ISDS) - vandaag goedgekeurd. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) is niet overtuigd: "Met als doel om de onderhandelingen over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) vlot te trekken, lanceert de Europese commissie nu een zogenaamd nieuwe vorm voor het handelsgeschillensysteem, dat juridische conflicten tussen investeerders en staten moet beslechten. Maar deze ISDS-light lost de fundamentele problemen betreffende het ISDS-mechanisme niet op."

Bart Staes: "Het mechanisme vandaag voorgesteld door de Commissie heeft dan wel een andere naam en enige structurele verschillen, het heeft nog steeds dezelfde dieper liggende gebreken van het ISDS-systeem. De louter cosmetische veranderingen die de commissie nu voorstelt, nemen deze problematische aspecten niet weg. Immers, democratisch gestemde wetten, kunnen nog steeds in het gedrang komen en bedrijven krijgen meer juridische rechten dan gewone burgers. Dit kunnen wij niet toestaan."

Volgens de Europese Commissie zal dit nieuw mechanisme gelden voor alle toekomstige Europese investeringsverdragen, onder andere ook de onderhandelingen tussen Europa en de Verenigde Staten over TTIP.

Bart Staes: "Het idee dat het voorstel een verbetering van het huidige ISDS moet zijn, is een foutief uitgangspunt. Bedrijven en corporaties blijven de bovenhand behouden tegenover de nationale overheden en parlementen. Het voorstel van vandaag kan daarom niet gezien worden als een degelijk juridisch voorstel aangezien het simpelweg niet beantwoordt aan de wijdverspreide bezorgdheden betreffende het ISDS. De Commissie zou in plaats daarvan meer moeten luisteren naar het duidelijke signaal van de Europese publieke opinie, parlementsleden en maatschappelijke organisaties aan beide kanten van de Oceaan."

Bart Staes - 16 september 2015