Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De stad Oostende wil overgaan tot de oprichting van een crematorium op de site van de voormalige steenbakkerij aan de Grintweg in Oostende. Hiertoe werden ondertussen een bouwvergunning en een milieuvergunning verleend. Het bestaan van een crematorium voor  Oostende en de omliggende gemeenten is een zeer goede zaak. Doch met de inplanting van het gebouw, de parkings en de toegangswegen loopt het mis.
Betreffende de milieuvergunning voor de oprichting van het crematorium, heeft het Comité Stadsrandbos zich  aangesloten bij de indieners van een beroep bij de Minister van leefmilieu. Deze klacht wordt meegedragen door Klimaat -en vredesactiegroep Pimpampoentje.
De bezwaren zijn in grote lijnen de volgende :
-  Het project is niet conform het RUP.
-  Er werd geen plan-MER opgemaakt (mobiliteit, alternatieve locatie, ...) ; indien wel zou deze zeker strijdig zijn met de huidige beleidsvisies van Vlaanderen in verband met duurzaam ruimtegebruik.
-  Het Agentschap Natuur en Bos adviseerde aanvankelijke volledig negatief, en veranderde plots – zonder één letter te veranderen aan de motivering – het advies naar voorwaardelijk gunstig.
-  De schriftelijke en fundamentele bezwaren gericht aan de Bestendige Deputatie werden nooit beantwoord, laat staan weerlegd.
 Voor de percelen die buiten de steenbakkerij liggen en deel uitmaken van het bouwdossier werd vier jaar geleden subsidie verkregen uit het boscompensatiefonds. Dit bedrag – zo’n 70.000 euro – zal door de stad Oostende moeten terugbetaald worden als de beplantingen niet gebeurd zijn voor 2018.
Volgens het gewestplan Oostende-Middenkust was dit gebied bestemd als ‘ontginningsgebied met nabestemming bos’. Om het project mogelijk te maken werd een RUP-crematorium gemaakt. De bestemming van het gebied werd hierin omschreven als ‘gebied voor bos met openbaar karakter met overdrukzone crematorium’.
Aan dit principe wordt verzaakt aangezien alle bouwconstructies buiten het perceel van de vroegere steenbakkerij, en dus in onverstoorde grond, liggen.
De concentratie van de activiteiten van het crematorium zijn verschoven van de rand van de site naar diep in het bosgebied. Dit verhindert de voorziene geleidelijke overgang naar het Stadsrandbos en gaat volledig in tegen de logica om de nieuwe bebouwing te realiseren op de plaats van de vroegere steenbakkerij.
Meer info
bij Comité Stadsrandbos (Yves Miroir) 0498 88 59 01