Posterred Green Small FR.indd

construction didentites multiples petit

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Donderdagavond kreeg de grote baas van de ’Waalse’ groenen, Jean-Michel Javaux, in Verviers op een bijeenkomst met lokale groenen een taart in zijn gezicht gesmeten. Reden ?  Waals Ecolo-minister Philippe Henry zette het licht op groen voor het neerpoten in Verviers-centrum van het monstercommercieelproject "City Mall" van "Foruminvest". Het betreft een project waar de Vervierse groenen zich samen met de plaatselijke aktievoerders van Vesdre Avenir, hevig tegen verzet hebben omdat het desastreus is voor het leven in de stad. Op de webstek van Vesdre Avenir wordt de beslissing van Philippe Henry omschreven als: "Une catastrophe pour le développement durable et la démocratie " Aanleiding voor Jan-Pieter Everaerts om zich af te vragen of Groen en Ecolo hun tijd gehad hebben dan wel zij zich naar Duits voorbeeld herpakken.
 
En van Ecolo wordt er gesteld: "Le parti Ecolo vient de renier toutes les raisons de son existence."
 
De kopman van Ecolo in Verviers, Dany Smeets, bleef donderdag ostentatief weg van de bijeenkomst met Javaux en overweegt zich uit de politiek terug te trekken. Zo liet Le Soir op zaterdag weten.

Wat Javaux in het vurige Verviers overkwam, kan illustreren dat ook Ecolo net als eerder Groen zich in een rotsneltreinvaart van de echte groene achterban aan het vervreemden is en een machtspartij als een andere wordt.
 
Ondertussen missen Groen en Ecolo in eigen land, de protesttrein tegen de kankerkernergie die de ecologisten zopas in twee Duitse deelstaten naar een grote opgang stuwde. Als er nu verkiezingen zouden komen, konden de Duitse Groenen op 24 % van de stemmen rekenen. Wie overigens op de avond van de verkiezingen in Rijnland-Palts en Baden ¨Württemberg de Duitse openbare omroepen volgde, zag vertegenwoordigers van die Duitse Groenen die bijzonder getalenteerd de debatten aangaan.  In één van de debatten ontwaarde ik zowaar een waardige opvolgster van de legendarsiche, veel te jong gestorven Petra Kelly. 
 
En terwijl In Duitsland de Groenen verkiezingen winnen ’dankzij’ Fukushima blijven de politieke ecologisten in België haast onzichtbaar. Ja, ze hebben de bombardemenen op Libië goedgekeurd - niet vanzelfsprekend voor een ecologische partij - én Eva Brems van Groen! slaagt er in om zowat elke dag op het VRT-scherm te komen, de ene keer in een spelletje (’Klas van Frieda’, horen politici daarin thuis ?), de andere keer met haar bewering dat de steun van Groen voor het verbod op burka’s, haar bedroeft. Kan je nog wereldvreemder zijn ? Maar wanneer horen we Groen of Ecolo over hun ecologische "core business" ? Over Fukushima dus ook. Dit zou een moment ’de gloire’ moeten zijn voor de Belgische ecologische politici die vroeger van de strijd tegen kernenergie toch hun strijdpaard maakten.
 
Bon, ofwel weten Groen en Ecolo zich op tijd ook in België terug te herbronnen en weten ze van de milieu-afbraak - via onder andere kernenergie - een hoofdpunt op de politieke agenda te maken en zo ook de mediashow te doorprikken over nitwit-prins Laurent en de roddels over andere tv-vedetten.
 
Ofwel moeten we werk beginnen maken van een nieuwe ecologische beweging en partij. Want ons aller leefmilieu en gezondheid verdient meer strijdbaarheid dan de huidige Belgische groene politici.
 
Jan-Pieter Everaerts

Deze opinie verscheen eerder als Edito in het e-zine “De Groene Belg 491 » van 9/4/2011.

De Groene Belg is een onafhankelijke uitgave van vzw Mediadoc. Voor alle correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.