IMG 20191108 WA0006                         Meer info

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

settlement wall michael-swan cc 2

 

 

Actualiteitsnota over Israël en de Palestijnse gebieden

 

De ontwikkelingen van rond de jaarwisseling plaatsen het conflict tussen Israël en Palestina opnieuw hoog op de Europese en Belgische politieke agenda. Een actualiteitsnota van Broederlijk Delen gaat in op de actuele situatie in Jeruzalem, de Westoever en de Gazastrook.

 

Aan het begin van 2018 maakt de staat Israël zich klaar voor zijn zeventigste verjaardag. De Palestijnen treffen intussen voorbereidingen voor de herdenking van 70 jaar Nakba of 'catastrofe'. 70 jaar na het Verdeelplan, dat historisch Palestina moest opdelen in een Joodse en een Arabische staat met Jeruzalem als internationaal gebied, werkt de Israëlische regering actief aan een éénstaatrealiteit.

 

Amerikaans president Trump toonde in december 2017 met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël een verregaande toegeeflijkheid van de VS tegenover Israëls illegale praktijken. Intussen zet Israël zijn expansiebeleid gestaag verder en legt het de basis voor de feitelijke annexatie van de grote nederzettingenblokken. In Gaza deed het akkoord tussen Hamas en Fatah hoop ontstaan, al leverden de gesprekken nog niet veel concrete resultaten op.

 

De EU en haar lidstaten zijn gealarmeerd over deze recente ontwikkelingen maar slagen er niet in om de afbraak van de tweestatenoplossing tegen te gaan.

 

Lees de actualiteitsnota.

 

Foto: Michael Swan/Creative Commons

 

Bron: https://www.paxchristi.be/nieuws/actualiteitsnota-over-israel-en-de-palestijnse-gebieden-0

 

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

StopBlokkage

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant