Gaston 1                                    Plus d'info

TPNW 50 nonukes.be NL

TIAN 50 nonukes.be FR

hands off assange banner 130x80 justice4assangeWEB

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Op 13 oktober kwamen Israëlische tanks en bulldozers de Gazastrook binnen in het Khan Yunis district. Sinds 2014 was er niet zo’n grote schade.

Lees meer...

Une vidéo, publiée le 23 novembre par les Sandia National Laboratories, montre un chasseur USA F-35A qui, volant à vitesse supersonique à 3 000 mètres d’altitude, lance une bombe nucléaire B61-12 (dotée pour le test de tête non-nucléaire).

Lees meer...

Op uitnodiging van het Financieel Aktie Netwerk (FAN), le Réseau pour la Justice Fiscale (RJF) en 11.11.11 (CNCD) maakt Sinterklaas aanstaande vrijdag 4 december 2020, door middel van een spectaculaire actie het einde van de fiscale cadeaus aan multinationals en de grote fortuinen bekend.

Lees meer...

Trade unions are urging Ursula von der Leyen to name the date for a pay transparency directive as the Commission President marks a year in office without delivering her “100 day” promise to women.

Lees meer...

Over the past two years, the trade unions of Kyrgyzstan have been fighting against the adoption of the Law "On Trade Unions". The bill significantly restricts the scope of trade union activities, dictates the internal structure of trade unions and places trade unions under the control of state bodies.

Lees meer...


Meer dan 80 sympathisanten volgden op 18 november de videoconferentie waarmee de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade de campagne ‘Zuurstof voor Cuba’ afsloot.

De blokkade hakt fel in op de Cubaanse samenleving. Tussen april 2019 en maart 2020 kostte de blokkade aan de Cubaanse economie meer dan 5,5 miljard dollar. De coronacrisis komt daar bovenop. De getuigenissen op de conferentie bevestigden de ernst van de situatie vandaag. Menia Martinez, voorzitster van Cubabel, legde de oorzaak van de schaarste aan geneesmiddelen in de apotheken rechtstreeks bij het verbod om de basisingrediënten in de VS aan te kopen. Geoffrey Goblet, Algemene Secretaris van de Algemene Centrale – ABVV, verweet president Trump door de verharding van de blokkade het economisch herstel van Cuba met 20 jaar terug te draaien. Julie Steendam getuigde over haar verblijf bij een artsenfamilie in volle coronacrisis; ze zag hoe de studenten geneeskunde dagelijks van huis tot huis gingen om preventiemaatregelen uit te leggen en mogelijke besmette personen op te volgen. De Cubaanse ambassadrice Norma Goicochea beklemtoonde dat Cuba bereid blijft om de dialoog met de VS te hervatten op basis van wederzijds respect. Alle bijdragen kan je nog bekijken op de website https://stopdeblokkade.be/ of op facebook ‘Coordinacion Levantamiento Bloqueo’.

Zuurstof voor Cuba


De campagne ‘Zuurstof voor Cuba’ heeft verschillende Cubaanse burgers aan het woord gelaten, die ons via hun videoboodschappen een inzage hebben gegeven over de impact van de blokkade in hun leven. De blokkade is meer dan een restant van de koude oorlog, ze dwingt 11,3 miljoen Cubanen uren in wachtrijen voor de winkels te staan, ze belet de invoer van schoolmateriaal, ze verhindert culturele uitwisselingen. Op de website https://stopdeblokkade.be en https://nonaublocus.be/ hebben 150 personen hun persoonlijke boodschap aan het Cubaanse volk neergeschreven. Veel empathie en medeleven voor het onrecht klinkt in een boodschap als ‘Het wordt hoog tijd dat de blokkade tegen Cuba stopt, dit leidt tot onmenselijke situaties in deze zo al moeilijke tijden’, aldus Marc. Verontwaardiging tegenover de Verenigde Staten overheerst in de boodschappen als die van Robert: “De blokkade is een onmenselijke daad van een grootmacht tegenover een volk dat solidariteit, zelfbewustzijn, naastenliefde naar de wereld uitstraalt”. Uit meerdere solidariteitsboodschappen spreekt ook de waardering en bewondering: ‘Cuba is baken van hoop voor een betere wereld; de mens en het leven staan centraal voor een betere wereld: solidariteit=humanisme=vrede’, zegt Ankie. Het is ook duidelijk dat de vastberadenheid en de moed van het Cubaanse volk inspireert en veel solidariteit oproept. Het is niet verwonderlijk dat veel boodschappen eindigen met de woorden ‘Hasta la victoria siempre!’.

Een campagne afsluiten betekent ook een nieuwe campagne voorbereiden. Begin mei zal de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de 29ste keer en wellicht opnieuw met een overweldigende meerderheid de resolutie goedkeuren waarin Cuba de VS vraagt de blokkade onmiddellijk stop te zetten. De weken voorzien zullen we onze nieuwe campagne lanceren. We sluiten aan bij de Europese campagne ‘Unblock Cuba’. Samen met andere Europese landen geven we een krachtig signaal: Unblock Cuba. Tegelijk richten we ons ook naar de nationale regering en de Europese Commissie. Want ook onze regeringen moeten de druk op de VS opdrijven. Ook al hebben we hoop de Biden de blokkade voor de Cubanen zal versoepelen, feit blijft dat de blokkade ook de Europese samenwerking met Cuba treft. We durven hopen dat de Europese Commissie onze eis steunt om de VS bij de Wereldhandelsorganisatie aan te klagen voor schending van het internationaal recht op vrije handel.

Guerre d'EspagneCover publicatie Guerre d'Espagne
De Canadese onderzoeker Nicolas Lépine publiceerde een nieuwe en erg leesbare synthese over de internationale socialistische solidariteitsacties rond de Spaanse burgeroorlog (1936-1940), Guerre d'Espagne et socialisme international.

Lees meer...

The European Federation of Public Service Unions (EPSU) welcomes the vote on the Drinking Water Directive recast in the European Parliament today as small step forward to realise the Human Right to Water in the EU.

Lees meer...

CoöperatieCover publicatie: De coöperatie als utopie (19e-21e eeuw)
Een recente Franse publicatie bundelt het hedendaags onderzoek rond de geschiedenis van de coöperatieve beweging, L'utopie au jour le jour: Une histoire des expériences coopératives (XIXe-XXIe siècle). Met een bijdrage van Amsab-directeur Geert Van Goethem.

Lees meer...

On October 22, the Constitutional Tribunal of the Republic of Poland tightened their already-restrictive abortion law, and as a result, Poland is seeing its largest protests in over 30 years.

Lees meer...