19.10.24 Welke toekomst voor de universitaire sociale voorzieningen                                  Meer info...

Salsa tegen de blokkade 25 10 191                                    Meer info

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Gent, 18 mei 2018 - Geen vuile beleggingen meer! Dat is het einddoel waarvoor een pak organisaties zich hebben verenigd in de alliantie "Divest Gent". De stad Gent moet haar beleggingen en pensioenfondsen 100% duurzaam herbestemmen. De terugtrekking van publieke middelen uit beleggingen in de olie-, kolen- of gas-industrie is volgens de coalitie een consequent gevolg van de beslissing van de gemeenteraad om tegen 2050 de Stad klimaatneutraal te maken. En een noodzaak om het klimaatakkoord van Parijs na te leven. Vandaag is een gesprek gepland met de betrokken schepenen.

Divest Gent verbindt intussen al meer dan 80 organisaties uit het middenveld. De alliantie roept de stad Gent op om zich op korte termijn terug te trekken uit fossiele energie en andere onethische investeringen via strikte criteria uit te sluiten. Om de opwarming van de aarde tot ruim onder de 2 graden te beperken (Klimaatakkoord van Parijs), mag niet meer dan een derde van de gekende reserves ontgonnen worden. Concreet omvat de oproep: terugtrekking van publieke middelen uit beleggingen in de olie-, kolen- of gas-industrie, uitsluiting van bedrijven met (sociaal-ecologisch) zeer omstreden activiteiten, herbestemming van een significant deel van de portefeuille naar duurzame projecten en transparantie in beheerde investeringsfondsen en investeringscriteria.

De alliantie schaart zich zo achter een wereldwijde "Divestment" beweging, ontstaan vanuit enkele Amerikaanse universiteiten, die intussen gehoor vond bij meer dan 831 organisaties, waaronder het Noors pensioenfonds, de Wereldbank, grote verzekeringsmaatschappijen, steden als New York en London en meer dan 58.000 individuen, goed voor een desinvestering van meer dan $6000 miljard aan beleggingen. Ook de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent nam in december 2017, na overleg met de betrokken financiële instellingen, reeds de beslissing tot divestment. Een ideale springplank voor de Stad meent de alliantie.

Op 25 September 2017 lanceerde de alliantie al een eerste oproep tot desinvestering uit fossiele energie. Vandaag volgt een gesprek met de betrokken kabinetten. Voorlopig wordt er een goede samenwerking verwacht.

 

Bron: https://www.gentsmilieufront.be/actueel/duurz-consumptie/item/601-divest-gent-roept-stad-gent-op-tot-ethisch-investeren

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant