190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Boeren en burgers waren volop in de weer om te mobiliseren voor de boerenbetoging tegen CETA aan de Duits-Belgische grens op 28/9.

 

Deze betoging is AFGELAST!

 

Moe gestreden? Problemen met de politie? Geen opkomst?

 

Nee... varkenspest!

 

De Duitse en Belgische autoriteiten vrezen verspreidingsrisico als de protesterende boeren in de buurt van varkenshouderijen komen.

 

De burgerinitiatieven van CETA-vrije gemeenten waren van plan op deze betoging hun actie te lanceren voor stopzetting van import van CETA-vlees uit Canada langs onze havens.

 

Je kan geen beter bewijs vinden voor de juistheid van deze actie. Transport van vlees houdt grote risico's in voor het verspreiden van ziektes. Overproductie van dieren maakt de gevolgen nog schadelijker, met massaslachtingen in boerderijen tot gevolg. In België worden er al enorm veel varkens gekweekt, en nu wil de Gentse haven zich kandidaat stellen als invoerhaven voor de 80.000 ton varkens- en rundsvlees dat de Europese markt kan binnen komen.

 

CETA betekent overproductie en prijsdumping op de Europese zuivelmarkten versus overproductie en prijsdumping op de Canadese vleesmarkten... dat verhoogt alleen het risico op varkenspest en andere ziektes!

 

Wij nodigen alle burgers uit met ons de nodige vragen te stellen aan de federale, Vlaamse en haven autoriteiten die voorbereidingen aan het nemen zijn om de 80.000 ton Canadees diepgevroren varkens- en rundsvlees te importeren. De vragen betreffen de rol van Cargill - die bij ons graanbelangen en in Canada vleesbelangen heeft - de effecten op milieu en klimaat en de (oneerlijke) concurrentie voor de gezonde, korte ketens in ons land. Welkom op de burgervergadering woensdag 26 september, om 19u in De Schuur, Kogelstraat 32 Gent (voorafgaand om 18u vegetarische spaghetti aan 4 euro voor de liefhebbers, hier inschrijven).

 

Boer én consument én dieren worden niet geholpen met dit soort lange mondiale ketens in de voedselvoorziening.

 

Gents Burgerinitiatief Maak Gent TTIP en CETA vrij


2cfbf64a-a734-40bc-9d31-1618f9d9d584