190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

BRUSSEL, 23 april 2019 - Alexander Decroo was vanochtend te gast bij WWF België voor een PandaLive gesprek naar aanleiding van de verkiezingen. Sofie Luyten, beleidsdirecteur van WWF-België vroeg de Open Vld minister naar de plannen van zijn partij om de milieu-uitdagingen het hoofd te bieden. Klimaat en biodiversiteit vormden de kern van deze 30 minuten durende live uitzending op WWF's Facebook-account.

De staat van ons milieu is een kernbezorgdheid van alle Belgen. Op 26 mei zal meer dan 50 procent van de kiezers kiezen op basis van partijvoorstellen voor klimaat en biodiversiteit. Om de burgers duidelijker te laten zien wat de ambities zijn van politieke partijen om het milieu te beschermen, organiseert het WWF PandaLives van 23 april tot 3 mei. Deze dinsdag, 23 april, was Alexander De Croo, minister in de federale regering en vertegenwoordiger van Open Vld, de eerste gast van Sofie Luyten, beleidsdirecteur van WWF België.

Op 19 februari onthulde een onderzoek van WWF dat de Belgische staat jaarlijks minstens 2,7 miljard euro aan belastingvoordelen voor fossiele brandstoffen weggeeft. Een anomalie in de context van klimaatverandering en de dringende nood aan maatregelen die de uitstoot aan broeikasgassen terugdringen. Alexander De Croo van Open Vld stelde hierop voor:

 • Salariswagens: verplicht vergroenen van bedrijfswagens
 • Luchtvaart: het invoeren van een kerosinetax en btw op vliegtuigtickets
 • Woningenpark: invoeren van een slooppremie om oude, versleten woningen af te breken en herop te bouwen volgens de meest duurzame normen.

Belgische consumenten dragen onbewust bij tot ontbossing. De Belgische import van soja, cacao of palmolie heeft een enorme impact op de bossen in Brazilië, Ivoorkust en Indonesië. Om aan de Belgische vraag te voldoen, wordt 4,2 miljoen hectare (1,5 maal de oppervlakte van België) geëxploiteerd in landen waar tropische bossen met hoge snelheid worden vernietigd. Open Vld wil dit probleem aanpakken door:

 • Naar het voorbeeld van het Beyond Chocolate initiatief, ook de andere industriële spelers stimuleren om dergelijke initiatieven te nemen voor de andere gewassen.
 • Op de vraag naar een wet die geïmporteerde ontbossing aan banden moet leggen gaf De Croo te kennen voorrang te geven aan vrijwillige initiatieven.
 • Het invoeren van een systeem van CO2 certificering voor alle gewassen.

Intensieve landbouw is verantwoordelijk voor 10% van de uitstoot van broeikasgassen in België. Hoe kan onze landbouw hervormd worden om ze meer met de natuur te laten samenwerken. Alexander De Croo antwoordde hierop:

 • Hij gelooft vooral in technologie om de bestaande productieve landbouw te verduurzamen door ze eco-efficiënter te maken.
 • Hij stelt het verminderde vleesverbruik van de consument vast maar laat het aan de industrie over om te reageren op de trend.

De Panda Lives geven ook het woord aan jonge mensen. Fara Vanbelle daagde Alexander De Croo uit met de vraag wat zijn partij wil doen om de klimaatverandering aan te pakken. Hierop kwamen de volgende antwoorden:

 • Hij bevestigde de uitstap uit kernenergie om volop ruimte te laten aan de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.
 • Verplicht vergroening van de bedrijfswagens.
 • Het verouderde woningpark laten herbouwen met slooppremies.

De WWF Panda Lives gaan door tot 3 mei. Vandaag, dinsdag 23 april is nog Bart De Wever te gast, partijvoorzitter van de nva, tussen 16u30 en 17.00 uur te gast bij Panda Lives.
HET COMPLETE PROGRAMMA:

Verkiezingenstabel 2019

Meer informatie:

 • Na de uitzending zijn de video's beschikbaar op onze website: www.wwf.be/elections2019
 • High Definition-video's zijn beschikbaar op aanvraag.

De federale, regionale en Europese verkiezingen van mei 2019 zullen de richting van onze regeringen bepalen voor de komende vijf jaar, een periode die essentieel wordt in de hervorming van onze samenleving. WWF wil de verkiezingscampagne gebruiken om biodiversiteit en klimaat op de politieke agenda van alle partijen te zetten. Om onze toekomstige regeringen te helpen, hebben we vier concrete beleidsacties vastgesteld: klimaatactie, beëindiging van de illegale handel in hout en dieren in het wild, ondersteuning van een gezonde landbouw voor mens en natuur en meer ruimte voor de natuur.
Voor meer informatie over de campagne: https://www.be/nl/campagnes/elections2019

Voor beeldmateriaal of interviews
Koen Stuyck | Pers Coördinator & woordvoerder | WWF Belgium | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 02 340 09 67 – 0499 70 86 41