image001

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Katrien Neyt, Gewestelijk Secretaris van het ABVV Oost Vlaanderen herinnerde aan de krachtlijnen van de campagne: minimumloon 14 € per uur, pensioen op 65 met minimum 1500 € in de maand. De campagne “Fight for 14” wordt sinds januari elke 14e van de maand gevoerd. Zij is geïnspireerd door de campagne “Fight for 15” voor een minimumloon van 15 dollar per uur, die in de VS, na jarenlange strijd, reeds tot succes leidde in de Staten New York en Californië, waar dit minimum wettelijk verankerd werd. Momenteel bedraagt het wettelijk minimumloon in België minder dan 10 € per uur. Verassend veel werknemers werken in ons land tegen deze lage lonen. Velen hebben het moeilijk om het einde van de maand te halen en sommige moeten naar de voedselbank.

Getuigenissen

Frans werkt in een maatwerkbedrijf (newspeak voor Beschutte Werkplaats) en verdient minder dan 10 € per uur. Hij verheugt zich in een toenemende strijdbaarheid bij zijn collega’s.

Jimmy werkt (tegen zijn zin slechts 24 u per week) bij Albert Heyn en verdient daardoor minder dan 1.000 € per maand. Hij zou liever 35 u per week werken, maar dit is bij Albert Heyn voor weinigen weggelegd. Hij moet 7 dagen op 7 oproepbaar zijn, en kan daardoor geen bijkomende job uitoefenen.
Nefertiti is bediende in een tankstation. Na 25 jaar dienst verdient zij 14 € per uur en kan daarmee net rondkomen.

Rani en Jurgen zijn jongeren die actief zijn in een beweging die strijd tegen armoede bij jongeren. Velen hebben een leefloon van 900 € in de maand. Met een huur van 700 € blijft er 200 € over om rond te komen. Elke extra kost zoals een paar schoenen, een bezoek aan de tandarts e.d. betekent honger lijden op het einde van de maand.

Tim, ACOD militant op de Universiteit Gent, weerlegt het algemeen verspreid idee dat iedereen op de universiteit royaal zijn brood verdient. Werknemers die zorgen voor de voedselbereiding of beginnende bediende werken aan het (veel te lage) minimumloon. Velen zijn vrouwen en het is dus niet te verwonderen dat deze lage lonen jaarlijks aangeklaagd worden op de vrouwendag op 8 maart.
Angeline, Voorzitter van het ABVV Oost – Vlaanderen riep, om af te sluiten, op tot verdere waakzaamheid en strijd van de vakbond voor koopkracht, welke regering ook aan het roer komt na de verkiezingen van 26 mei, waarna tot slot iedereen de Internationale uit volle borst meezong.


Beelden van de actie
Onze supporter-reporter was er bij om de solidariteit van LEF te betuigen en een reeks foto’s te maken. Zie https://photos.app.goo.gl/X6M4g9EDWGtDdUW7A