Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Sinds meer dan een jaar voeren de werknemers van de 19 gemeenten, OCMW’s en IRIS-ziekenhuizen (Hoofdstuk XII bis) van het Brussels-Hoofdstedelijk gewest actie. Na acties en werkonderbrekingen elke dinsdag, staakten de werknemers massaal op donderdag 7 november, waarbij de drie vakbonden in gemeenschappelijk front actie voerden voor de deuren van het Kabinet van de Brusselse Minister-President.

Omdat hun problemen het Brussels Gewest overstijgen voerden de gezondheidswerkers op 29 oktober ook een symbolische actie aan het kabinet van Maggie De Block, Federaal Minister van Volksgezondheid. Delegaties van LEF waren bij beide acties aanwezig om onze solidariteit te betuigen en talrijke foto’s te maken, die illustreren wat er bij de actievoerders leeft.

Zoals de spandoeken en pancartes goed illustreren telt voor de gezondheidswerkers niet alleen het loon, maar ook de overbelasting door het tekort aan personeel en ontmenselijking van het werk, resulterend in talrijke burn-outs en veel woede (als het mij vraagt een gezondere reactie).

Het persbericht van het Gemeenschappelijk Vakbondsfront van de Lokale en Regionale Besturen van het Brussels Gewestelzijnsbeleid (voor de actie van 7 november) stelde:

De toekomst van onze werknemers lijkt geen prioriteit te zijn voor de Brusselse Regering die doof blijft voor hun eisen.

De werknemers zijn ten einde raad. Teveel werk voor een hongerloon! Hun eisen zijn dan ook meer dan gerechtvaardigd:
- Verhoging van 10 % van al de barema’s.
- Overgang van de niveaus E naar niveau D.
- Massaal statutariseringsbeleid om onze openbare diensten te handhaven en het personeel te beschermen tegen willekeurige ontslagen.
- Collectieve arbeidsdurvermindering met behoud van loon en extra aanwervingen ter compensatie om nieuwe banen te scheppen.
- Baremieke verlenging van de loopbanen aangezien er vandaag aan de werknemers gevraagd wordt om te blijven werken tot 67 jaar.
- Herinvoering van de sociale programmatie daar waar dit geschrapt werd.
- Voor de contractuelen bij het openbaar ambt : een tweede pensioenpijler van minstens 6% van de loonmassa.”

Geslaagde staking en actie aan het Kabinet Vervoort
De staking werd ruim opgevolgd bij werknemers van de lokale besturen i.h.b in de ziekenhuis.

Weer of geen weer, ongeveer 500 militanten van de 3 vakbonden hadden genoeg redenen om te gaan protesteren aan het Kabinet van de Brusselse Minister President. Het is toch niet aanvaardbaar dat al zovele jaren hun loon niet de stijging van de consumptieprijzen volgt! Tijdens de gesprekken met enkele militanten konden wij horen en voelen dat het nu genoeg was. Hoewel optimisme en hartelijkheid in de rangen heerste. De eisen werden niet enkel kenbaar gemaakt door de vele zelfgemaakte borden en spandoeken maar ook door de vele luide geschreeuwde slogans. Er was toch een beetje een feestelijke stemming ook.

Zoals velen waren de aanwezige LEF militanten kletsnat. De actie wordt vervolgd en verdient de solidariteit van alle progressieven.

Vakbonden krijgen voet tussen de deur

Een delegatie van de 3 vakbonden werd op het Kabinet van de Brusselse Minister President ontvangen door Vervoort himself en Clerfayt, de Minister voor Lokale Besturen. Zij toonden schijnbaar begrip voor de syndicale eisen. Verdere gesprekken worden gepland en er zal bij de opmaak van de Brusselse regionale begroting voor volgend jaar bekeken worden wat budgettair mogelijk is.

Ondertussen mag de mobilisatie niet stilvallen !

Foto’s van de acties
Actie 29 oktober
https://photos.app.goo.gl/amat1NNKEpvpo8Tx5
Actie 7 november https://photos.app.goo.gl/q8JK4u58ytzYoRvAA

Michel