Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Soms hoor ik " ik verdien al zo goed, zelfs zei iemand " ik denk bij de 1percent te behoren"! Een onderzoek en diverse standpunten, ceo lonen volgen hieronder.
Te overwegen: De minimumlonen zitten dermate onder de officiële drempel van lage lonen dat heel wat werknemers moeten kampen om te overleven in Europa. Dat zegt de Europese vakbondskoepel ETUC. De drempel van lage lonen vastgelegd door de OESO ( denktank van de kapitalistische geïndustrialiseerde wereld) komt overeen met twee derde van het nationale mediaansalaris.

De minimumlonen zouden met 62 procent moeten stijgen in Spanje, met 28 procent in Duitsland en met 20 procent in België, om 60 procent van het nationaal voltijds mediaansalaris te bereiken. ( wat ook al niet heel veel is. LF)

“De minimumlonen zouden met 20% moeten stijgen in België”!

In tien Europese landen, waaronder België, bevindt het minimumloon zich op 50 procent of minder van het nationale mediaansalaris, “wat maakt dat het voor mensen met dat minimumloon moeilijk is om fatsoenlijk te leven met het geld dat ze verdienen”, aldus ETUC.( wordt ook door vele aangesproken gewone mensen hier gezegd wordt. LF)

“De minimumlonen zijn veel te laag”, zegt Esther Lynch, confederaal secretaris van ETUC. “De EU zou een deadline moeten vastleggen waarop de wettelijke minimumlonen minstens 60 procent van het mediaansalaris zouden moeten bedragen.” ( Wat ons niet moet weerhouden om hier en nu 15€ brutto per uur te eisen.LF)

VBO: “Negatief tewerkstellingseffect”

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is geen voorstander van hogere minimumlonen. Met een verplichte verhoging op Europees niveau zou de Europese Unie zich uit de markt prijzen tegenover de rest van de wereld, zegt het. (NB, de europese unie met zoveel landen en inwoners, is een reus op vlak van industrie, landbouw en onderwijs. De E.U. zou dus in deze economische ruimte genoeg handel en winst kunnen maken, of willen ze goedkoper produceren dan de landen van de “derde wereld”?)

(Hoe kan het patronaat zoiets verklaren wanneer men weet hoeveel mensen in de armoede verkeren, vastgesteld door zovele statistieken? De loonsverhogingen en pensioenverhogingen zouden een positieve uitstraling hebben op onze economie. Waarvoor dient anders de economie? LF)

“Dat probleem rijst in de meeste OESO-landen, maar bij ons nog wat scherper. Ook al blijven Belgen bij de productiefste werknemers ter wereld. Want, zo wil de logica van de vrije markt, zonder productiviteitsgroei komt men automatisch bij looninleveringen om de concurrentiepositie van de economie te vrijwaren” zei Marc Leemans van ACV.

Rudi Vranckx: "Moeilijk te begrijpen dat er zo veel armoede is in een land als België"

ABVV: Economisch gezond verstand: haal die koopkracht omhoog

Wie werkt moet waardig kunnen leven. Dit is een kwestie van rechtvaardigheid. Een koopkrachtige bevolking is het beste schild tegen mogelijk economisch onheil. Dit betekent dat het minimumloon in ons land omhoog moet, naar 14 euro bruto per uur, en dat de werknemers in het algemeen eindelijk weer eens een aanzienlijke loonsverhoging moeten krijgen.

Als het patronaat de lonen te hoog vindt is het misschien wegens onderstaand lonen van CEO:

CEO-Lonen 2018 in miljoen euro

Met een remuneratiepakket van 5,23 miljoen euro kroonde Jean-Christophe Tellier, de topman van de biofarmagroep UCB, zich tot de salariskampioen 2018 van de grote beursgenoteerde ondernemingen in ons land. Tellier verdiende vorig jaar slechts een fractie meer dan in 2017, maar hij veroverde de eerste plaats door de sterke terugval van Carlos Brito. De CEO van de bierreus AB InBev, zag het variabele deel van zijn salaris terugvallen van 5,1 miljoen euro naar 730.000 euro. Zijn totale remuneratie kwam daardoor 67 procent lager uit op 2,22 miljoen euro. De Braziliaan staat pas op de 7de plaats in de ranglijst van best verdienende CEO’s van de Bel20-bedrijven in 2018 AB InBev-topman Carlos Brito is in 2018 van de eerste naar de 7de plek gezakt in de rangschikking van best verdienende toplui van de grote beursgenoteerde bedrijven in ons land.

Jean-Christophe Tellier: UCB 5,230.000
Jean-Pierre Clamadieu: Solvay 3,68
Marc Grynberg: Umicore 2,75
Ralph Hamers: ING 2,34
Ian Gallienne: GBL 2,31 -
Johan Thijs: KBC 2,30
Carlos Brito: AB Inbev 2,22
Harold Boël: Sofina 2,08
Isabelle Kocher: Engie 2,06
Bart De Smet: Ageas 1,67
Charles Bouaziz: Ontex 1,65
John Porter: Telenet 1,65
Timoteo Di Maulo: Aperam 1,64
Jan Suykens :Ackermans & Vh 1,54
Jef Colruyt: Colruyt 1,29
Onno van de Stolpe: Galapagos 1,10
Dominique Leroy: Proximus 0,94
Jean-Pierre Hanin: Cofinimmo0,90
Tim Van Hauwermeiren: ArgenX0,84
Koen Van Gerven: Bpost0,820.000

De rangschikking van de best betaalde topmanagers houdt geen rekening met het verschil in omvang van het bedrijf dat ze leiden. Dat is nochtans een factor die mee de hoogte van de remuneratie bepaalt, leert internationaal onderzoek

STEFAAN MICHIELSEN EN THOMAS SEGERS | 5 APRIL 2019 . N.B. Deze mensen hebben ook nog andere inkomsten dan hun loon, verplaatsingskosten enz,