Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Acties voor de vrijlating van Julian Assange (de vrijgegeven wikileaksdocumenten):

Aan de ambassade van Engeland werden al meerdere acties gehouden in 2019 door meerdere verenigingen, iedere donderdag vanaf 17.00U. met spandoeken, zelf gemaakte tekstborden, en luid geschreuuwde slogans. Na al deze opkomsten werd er beslist van op een beter zichtbare en ook symbolische oord te betogen: Vrijdag 11 oktober vanaf 17 en 19 uur aan het justitiepaleis, Poelaert-plein (metro Louiza) in Brussel.

Zes maanden na zijn arrestatie te Londen door de politie, rekening houdend met het gevaar dat hij uitgeleverd kan worden aan de US-regering, waar hij de doodstraf zou kunnen krijgen, is er een menselijke keten gehouden. Samen met vele anderen moest een maximale zichtbaarheid gepleegd worden aan het weide protest waaraan LEF deelnam. Het gaat niet enkel om de persoon van Julian Assange, waarvan de gezondheidstoestand erg verslechterd is, maar om te verhinderen dat nadien een “big brother” beslist wat en niet mag openbaar gemaakt worden en we allen ook vervolgd en opgesloten kunnen worden. En met de huidige US-regering is dit niet ondenkbaar.

Om 17.30U. waren volgende sprekers ter plaatse: zijn advokaat Christophe marchand , de Euro-parlementair Marc Botenga en P. Arnaud-Perrouty van de “ligue des droits humains”, ze hielden er een korte toespraak. Verschillende verenigingen waren aanwezig, waaronder deze van de vrije universiteit van Brussel, de "gang van de razende ouderen" en ook de Europese linkspartij.

WAAROM WE WILLEN DAT JULIAN ASSANGE MOET VRIJ GELATEN WORDT

Wie is hij?

Hij is journalist, een mens die voor het algemeen welzijn informeert en actie voert, een klokkenluider die belangrijke vragen aan alle democraten stelt.

Hij werd in 1971 geboren in Australië. Hij is de stichter van het persorgaan Wikileaks dat heel vele uiterst belangrijke informatie heeft bekend gemaakt, betreffende corruptie, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid. Namelijk in Irak en in Afganistan.

Wikileaks onder zijn leiding heeft miljoenen documenten bekendgemaakt in een tijdspanne van 10 jaar. Nooit werd er een bewijs van valsheid of overdrijving voorgeschoteld. Het gaat om een site met de hoogste veiligheid die toegankelijk is aan alle klokkenluiders, die het mogelijk maakte duidelijkheid te scheppen omtrent de politieke apparaten, economische en administratieve instellingen van over de hele wereld. Zonder onderscheid van regime of ideologie.

Voor dit uitzonderlijk werk ten gunste van ons allen, heeft Wikileaks tientallen prijzen van belangrijke organisatie’s gekregen , zoals van amnesty international in 2009. Wikileaks werd 5 maal genomineerd voor de Nobel-prijs van de vrede en 5 maal voor de prijs Mandela van de Verenigde Naties.

Toch is Julian Assange onrechtmatig in hechtenis gehouden ongeacht de vele oproepen van de V.N.O, die hem als een politieke gevangene beschouwd.

Hij is nooit voor enige misdaad veroordeeld. Nochtans is hij sinds 2012 niet meer vrij. Engeland verhinderde hem vrij uit de ambassade van Ecuador te laten gaan, toen de rechtse president van Ecuador onder druk van de USA hem uit de ambassade verdreef, dan werd hij door de politie in de gevangenis gesmeten. De VN heeft verklaard dat dit een onwettelijke hechtenis was. In 2018 had de VN nogmaals gevraagd om hem vrij te laten gaan, en zeker niet aan de USA mocht uitgeleverd worden.

Julian Assange kan door het Engelse gerecht uitgewezen worden naar de USA die erom vroeg, waar hij mogelijk een celstraf van 175 jaar kan krijgen of de doodstraf.

Engeland moet het asielrecht repecteren, dat in het verdrag van Geneve van 1951 geschreven staat.

Want Julian is een politieke gevangene journalist en zoals de voorzitter van de persbond zei, als hij voor zijn journalistenwerk veroordeeld wordt, is het gevaar dat het elke journalist kan overkomen. We zijn dus allen in gevaar!

De Engelse regering had wel de uitlevering van dictator Pinochet, die in Londen vast zat, verhinderd. Hij werd vervolgd voor moord en foltering, op aanvraag van een Spaanse rechter en kon daardoor niet voor zijn misdrijven berecht worden. Zo kreeg hij toestemming van de Britse regering naar Chili terug te keren.

Leon

Beelden van enkele acties in Brussel. Zie https://photos.app.goo.gl/5XR6dKnfBo9TvWs59