Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten (‘Institut des Experts-comptables et conseils fiscaux’, ofwel IEC) is met een disciplinair onderzoek begonnen met betrekking tot Guy Ollieuz, een van de medewerkers van het instituut.
Op 08/04/2020 heeft de ondervoorzitter van het IEC, de heer Vincent Delvaux, de verenigingen van ATTAC Brussel en Luik van dat disciplinair onderzoek op de hoogte gesteld, gevolg gevend aan hun klachten die ingediend waren op 05/02/2020. Deze door ATTAC ingediende klachten waren opgemaakt op basis van informatie gerelateerd aan de ‘Dubaï Papers’ en gepubliceerd door het weekblad ‘Paris Match’, ondertekend door de zelfstandige journalist Frédéric Loore, en ook nog op basis van openbare gegevens.


Dat disciplinaire onderzoek, aangevat door de Orde van Accountants en Belastingconsulenten, volgt op het onderzoek dat op 06/01/2020 door de ‘Ordre Francophone des Avocats du Barreau de Bruxelles’ geopend werd tegen meesters Thierry Afschrift en Arnaud Jansen. Sindsdien hebben twee andere verenigingen (‘de Belgische afdeling van het comité voor de afschaffing van ongegronde schulden’ en ‘Changements pour l’Egalité’) tegen beide advocaten deontologische klachten ingediend. Die beide klachten werden ontvankelijk verklaard. ‘Changements pour l’Egalité’ had daarenboven reeds eerder een deontologische klacht tegen Guy Ollieuz ingediend bij het IEC.
ATTAC gaat verder met de voorbereiding van de deontologische klacht die ze zal indienen bij het Instituut van bedrijf accountant’.
In haar betrachting de strijd tegen de organisatoren van belastingontwijking te versterken, heeft ATTAC twee advocaten, meester Alexis Deswaef en meester Pierre Robert, gemandateerd om de vereniging raad te geven en haar te vertegenwoordigen.
De verwoestingen aangericht door de Covid-19 pandemie tonen aan hoezeer de vernietigende effecten zijn van het financieringstekort in de gezondheidssector (ziekenhuizen, bejaarden- en verzorgingstehuizen). De belastingfraude en -ontwijking zijn sterk mede oorzaak van de inperking van de middelen die de staat voorziet.
ATTAC is dus meer dan ooit van plan de eventuele deontologische inbreuken te achterhalen die gepleegd worden door hen die, in uitoefening van hun ambt als fiscale raadgever, accountant expert of bedrijf accountant, de systemen uitwerken die belastingfraude en -ontwijking mogelijk maken.

Omdat een andere fiscaliteit moet,
Voor Attac Vlaanderen,

Eric Goeman, woordvoerder