Lode Van Hecke, voormalig abt van de abdij van Orval en huidig bisschop van Gent, is ook de bisschop-referent namens de bisschoppenconferentie voor Pax Christi Vlaanderen. Bij de 75ste herdenking van de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima (6 augustus) en Nagasaki (9 augustus) steunt hij de oproep van Pax Christi aan de Belgische regering om eindelijk het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens (2017) te ratificeren: “Ware vrede wordt niet bereikt via allesvernietigende wapens.” De huidige coronacrisis kan deze oproep alleen maar versterken.
Kernwapens beschermen niet tegen huidige dreigingen
- Op 6 en 9 augustus vindt de 75ste herdenking plaats van de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki
- Het is onverantwoord en immoreel om nog steeds vast te houden aan deze massavernietigingswapens.
- Met Pax Christi Vlaanderen roept bisschop Lode Van Hecke de Belgische regering op om het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens (2017) eindelijk te ondertekenen.
Echte veiligheid is een gedeelde veiligheid en overstijgt alle grenzen. De Covid-19 pandemie is er een zoveelste voorbeeld van. Samenwerking is van levensbelang om deze wereldwijde nieuwe uitdaging het hoofd te bieden en zoveel mogelijk levens te redden. De mensheid weet zich meer dan ooit verbonden met elkaar.
Maar niet enkel dit virus bedreigt mens en planeet. Vijfenzeventig jaar nadat twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki van de kaart veegden en meer dan een kwart miljoen slachtoffers maakten, worden miljoenen levens nog steeds bedreigd door kernwapens. Er zijn er inmiddels zo’n 13.400 in omloop.
Het is onverantwoord en immoreel om nog steeds vast te houden aan deze massavernietigingswapens. Dat bevestigde ook paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Hiroshima en Nagasaki in november 2019. Hij waarschuwde dat kernwapens niet in staat zijn ons te beschermen tegen de huidige dreigingen. Investeringen in de ontwikkeling, productie, het testen en bezit van kernwapens zorgen er immers voor dat er minder geïnvesteerd wordt in de domeinen die we net nodig hebben voor een waarlijk gedeelde menselijke veiligheid: gezondheidszorg, onderwijs en de strijd tegen extreme armoede. Kernwapens blijken niet in staat onze veiligheid te garanderen.
Verdrag
Paus Franciscus veroordeelde niet enkel het bezit en gebruik van kernwapens, maar ook het dreigen ermee. Dit houdt immers in dat we bereid zijn elkaar volledig te vernietigen en het berust op een klimaat van wantrouwen en vijandigheid. Een vreedzaam samenleven kan echter enkel bereikt worden op basis van broederschap, dialoog en solidariteit tussen volkeren.
De verantwoordelijkheid om kernwapens de wereld uit te helpen, ligt daarom niet enkel bij landen die kernwapens bezitten. Ook wie “genieten” van nucleaire afschrikking via hun lidmaatschap van een alliantie hebben hun rol te spelen. Zo kan België de strategie van de nucleaire afschrikking in vraag stellen en haar grondgebied kernwapenvrij trachten te maken.
Experts waarschuwden de voorbije jaren herhaaldelijk voor de toenemende kans op het gebruik van kernwapens, gewild of per ongeluk. De oplopende internationale spanningen, het opzeggen van wapenbeheersingsakkoorden, toenemende investeringen in kernwapenarsenalen en hun modernisering, zorgen ervoor dat nucleaire ontwapening opnieuw hoog op de agenda moet. Het is onze plicht om het menselijk leven en het ecosysteem te beschermen voor de huidige en toekomstige generaties, en dus om kernwapens volledig te elimineren. Dat vonden ook 122 landen wanneer zij op 7 juli 2017 het Verdrag tot Verbod op Kernwapens (Treaty to Prohibit NuclearWeapons – TPNW) in de VN aannamen. Paus Franciscus en verschillende geloofsgemeenschappen wereldwijd spraken reeds hun steun uit voor het Verdrag omdat het vrede tussen mensen bevordert.
Tot nog toe weigerde de Belgische regering haar steun uit te spreken voor het Verdrag. Naar aanleiding van de 75steherdenking van de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus roep ik met Pax Christi de Belgische regering op om eindelijk werk te maken van nucleaire ontwapening en het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens te ondertekenen en te ratificeren.
Ware vrede wordt niet bereikt via allesvernietigende wapens.
Lode Van Hecke
Bisschop van Gent
Bisschop-referent van Pax Christi Vlaanderen