Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Collage LogosAls transnationaal intersyndicaal verbond hebben wij geen enkel vertrouwen meer in Joannes Scoenen, Voorzitter en wettelijk vertegenwoordiger van Camaieu International. Sinds mei jl. proberen wij zoveel mogelijk winkels en banen te redden. Sinds deze periode is de informatie die wij hebben ontvangen al te vaak fout, slechts gedeeltelijk of tegenstrijdig.

Het is onze diepe overtuiging dat onze huidige Voorzitter, Joannes Scoenen, de curatele van het bedrijf in Frankrijk wenste om zijn eigen bedrijf goedkoper te kunnen recupereren door zijn schuld af te lossen. Wij zijn ervan overtuigd dat alles in maart al georganiseerd was. Het bewijs hiervan wordt geleverd door de mailwisseling tussen de Voorzitter en de financieel directeur, die gevraagd heeft om de rekeningen van de internationale filialen in België, Zwitserland en Luxemburg over te hevelen. Het doel is eenvoudig: een faillissement verkrijgen in plaats van een onderhandeld sociaal plan in de betrokken landen, een mooie goocheltoer die voor de heer Soenen goedkoper uitvalt. Het rechtstreekse gevolg voor de werknemers is dat ze hun vergoeding niet volledig uitbetaald zullen krijgen.

Ons transnationaal intersyndicaal verbond tussen Frankrijk (CFDT, CGT en FO), België (CNE en BBTK) en Luxemburg (OGBL) werd opgericht met een aantal eisen:

* Dat ons Directiecomité en zijn huidige hiërarchie niet de toekomstige overnemers van het bedrijf zouden zijn.
* Dat het gerecht van de drie landen onderzoeken zouden openen naar dit georganiseerde “faillissement”.
* Dat de overheden zich zouden mobiliseren om zoveel mogelijk banen te redden en dat de waarheid over verdachte financiële transacties aan het licht komt.
In een situatie waarin een filiaal of bepaalde winkels niet worden overgenomen, vragen wij dat een echt herstructureringsplan zou worden onderhandeld met de representatieve vakbonden. Het intersyndicaal verbond is over de grenzen heen solidair om zijn gemeenschappelijk standpunt te verdedigen m.b.t. de eisen en met acties indien nodig.

Laat één ding duidelijk zijn: als er niets wordt gedaan en het overnamebod dat in aanmerking wordt genomen dat van de huidige aandeelhouder is, of als er geen echt onderzoek wordt gevoerd, dan zullen wij vakbondsacties organiseren in alle vertegenwoordigde landen.

Wij zullen niet werkeloos toekijken hoe een dergelijke kunstgreep duizenden bedienden en hun gezinnen in gevaar brengt.

Namens het Europees intersyndicaal verbond
Frankrijk: CGT, Force Ouvrière en CFDT
België: CNE en BBTK
Luxemburg OGBL

  • Valérie Van Walleghem (NL) Federaal Secretaris BBTK
    Rita Liebens (FR) Bestendig secretaris SETCa Wapi
  • PS Camaieu is een keten van kledingzaken met ongeveer 160 werknemers in België