Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het federale regeerakkoord moet een krachtig klimaatbeleid bevatten.
Dat onderschrijven 71 Ambassadeurs van de Grootouders voor het Klimaat.

We horen over de lopende regeringsvorming berichten dat klimaatmaatregelen er nauwelijks ter sprake zouden komen. Dat verontrust ons heel erg. Omdat de klimaatcrisis almaar duidelijker wordt.

De hittegolven nemen in frequentie toe. Die van vorig jaar veroorzaakten in ons land 700 voortijdige doden. De droogte schaadt de landbouw en brengt de voedselzekerheid en het inkomen van boeren in het gedrang. Vijf van de zes voorbije jaren (2015-2019) behoren tot de heetste tien sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel. Vorig jaar steeg het warmterecord (op 25 juli) met meer dan 3 graden tot 39,7°C.

Over de hele wereld worden voortdurend hitterecords gebroken. Bosbranden teisteren andermaal Californië en het Amazonewoud. De poolkappen smelten in ijltempo en in Siberië ontdooit de permafrost (de eeuwig bevroren ondergrond). Daardoor wordt de opwarming nog versterkt, omdat donker zeewater sneller dan sneeuw en ijs door de zon wordt opgewarmd; en uit de permafrost ontsnapt methaan, een krachtig broeikasgas.

Om de engagementen van het klimaatakkoord van Parijs (2015) een kans te geven en de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging tot ruim onder 2°C te beperken, en het liefst tot 1,5°C, moeten we de uitstoot van broeikasgassen drastisch reduceren, en wel met onmiddellijke ingang. Talmen kan nu echt niet meer.
In die omstandigheden zijn wij, als Ambassadeurs van Grootouders voor het Klimaat, erg bezorgd omdat we geen signalen krijgen dat de klimaatproblematiek bij de regeringsonderhandelingen ernstig wordt besproken.

Wij zijn bekommerd om de toekomst van alle jongeren en hun nakomelingen. Wij zijn ons bewust van onze zorgplicht voor de volgende generaties. Daarom roepen wij alle regeringsonderhandelaars op om “het recht op de bescherming van een gezond leefmilieu” (art. 23, 4° van de Belgische Grondwet) zeer ernstig te nemen.

De nieuwe federale regering kan dat doen door de Europese Green Deal krachtig te steunen en na de coronacrisis een herstelbeleid te voeren dat de economie weer op gang trekt op een ecologisch duurzame basis. Overheidssteun en -investeringen moeten daarom naar de duurzame economie van de toekomst gaan. Vele studies hebben duidelijk gemaakt dat die economie veel duurzame werkgelegenheid schept. En subsidies kunnen niet bedoeld zijn voor de fossiele industrie die het broeikaseffect verder aanjaagt.

Onze jongeren kwamen in 2019 massaal op straat en ze blijven in 2020 (coronaproof, dus vooral online) betogen voor een kordaat klimaatbeleid. Grootouders voor het Klimaat steunt hen, zoals ze ook de vele initiatieven steunt van andere burgerbewegingen, ondernemingen, organisaties en overheden. We rekenen erop dat de federale regering om het constructieve elan van de jongeren te onderbouwen met een consequent ambitieus klimaatbeleid.

Willen we ons land en de wereld leefbaar houden, dan moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch en snel naar beneden. De klimaatwetenschap is daarover duidelijk. We moeten echt naar de wetenschap luisteren. Zoals we naar de virologen luisteren tijdens de gezondheidscrisis.

Bernard Hubeau, co-voorzitter: 0495 36 52 85 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hugo Van Dienderen, co-voorzitter: 0495 52 37 69 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Perscontact: Koen Platevoet – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0498.51.68.42