Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Leugens, dreigementen, deurwaarders… de grootste brouwerijgroep ter wereld deinst niet terug voor intimidatie, terwijl de eisen van de werknemers meer dan gerechtvaardigd zijn: dringende maatregelen treffen om de verspreiding van het virus in het bedrijf te stoppen en de twee mensen die verantwoordelijk zijn voor het wanbeheer van de Covid-19-cluster verwijderen van de site te Jupille. Elf mensen raakten besmet waarvan er één in coma ligt.

8e stakingsdag bij AB InBev in Jupille. Vorige week donderdag gingen de werknemers in staking omdat de humanresourcesdirectrice en de preventieadviseur niet gereageerd hebben op de besmettingshaard van het coronavirus in de logistieke afdeling, ondanks de uitdrukkelijke verzoeken van de werknemersvertegenwoordigers. De directie deed niet aan contact tracing. Ze liet de mensen die in contact waren gekomen met de positieve gevallen werken en heeft zo bewezen dat voor haar het kapitaal primeert op de gezondheid en de veiligheid van de werknemers. Resultaat? Elf mensen besmet, waarvan twee mensen zich in kritieke toestand bevinden.

De eisen van ABVV Horval zijn duidelijk en legitiem: de directie moet onmiddellijk de nodige maatregelen treffen om de verspreiding van het virus binnen het bedrijf te stoppen en de twee personen verwijderen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de werknemers en hun vertrouwen niet meer genieten. “Wij vinden dat de humanresourcesdirectrice en de preventieadviseur een ernstige fout hebben gemaakt. We vragen niet hun ontslag, maar dat ze overgeplaatst worden naar een andere site. Het vertrouwen is geschonden”, verklaart Patrick Rehan, gewestelijk secretaris van ABVV Horval Luik.

Sinds de aanvang van de actie intimideert de directie van AB InBev de werknemers om hen ertoe aan te zetten terug aan het werk te gaan. Ze stuurt sms’en om te dreigen met hun ontslag als ze niet terug aan het werk gaan of insinueren dat de staking is afgelopen terwijl dat niet het geval is. Ook de tijdelijke werknemers worden bedreigd; ze maken hen bang dat ze niet opnieuw aangenomen zullen worden. Dit zijn ernstige schendingen van het stakingsrecht! Bovendien heeft de directie een deurwaarder naar het piket gestuurd en hem de adressen van de stakende werknemers bezorgd. De dreiging van een deurwaarder die thuis aanklopt is wel degelijk aanwezig.

Op dinsdag 8 september vond er een verzoening plaats. Na 5 uur discussie liep die in het slop. AB InBev weigerde elk compromis waarin de twee verantwoordelijken zouden verwijderd worden tijdens een onderzoek naar de oorzaken van de verspreiding van het virus in het bedrijf. Bovendien en in tegenstelling tot wat sommigen insinueren, bleven enkel het ABVV en de vertegenwoordigers van de directie ter plaatse om te wachten op het PV van de vergadering.

In een persbericht van AB InBev dat gisteren gepubliceerd werd, wordt beweerd dat de stakers agressief waren naar de andere werknemers van de fabriek en de werking van de brouwerij verhinderden! “Wij beletten niemand de toegang, noch de vrachtwagens, noch de werknemers. Er is een stakingspiket dat de gezondheidsmaatregelen respecteert. », verzekert Patrick Rehan. Het is tijd dat men ophoudt met leugens te verspreiden! De werknemers staken vrijwillig. Wanneer AB InBev ermee dreigt om de contracten van de werknemers te verbreken, wanneer de deurwaarders van AB InBev bij de werknemers thuis rechterlijke bevelen overhandigen, hoe staat het dan met de democratische principes? Wat met het stakingsrecht? Wat met het respect voor persoonsgegevens?

Ondanks de intimidaties houden de werknemers van AB InBev voet bij stuk! Dinsdag legden de depots van Ans, Jumet en Anderlecht het werk neer om hun solidariteit te betuigen voor hun kameraden. Vandaag is het de beurt aan de brouwerijen in Leuven en Hoegaarden. Samen sterk! Samen komen we op voor de gezondheid en de veiligheid van de werknemers!