hands off assange banner 130x80 justice4assangeWEB

Inhuldiging Leuven

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

CMA-Medina fuseert via hun investeringsvehikel Straco met de Franse Biogroup. Dat leverde de aandeelhouders van CMA-Medina 1 miljard euro op. Tegelijk kreunt het personeel van de private klinische labo’s onder de coronawerkdruk. De lonen van de klinische labo’s liggen 10 à 15% onder de ziekenhuisbarema’s (zie tabel onderaan).

Bij Medina zijn er ook extreem lage vergoedingen voor onregelmatige prestaties en wordt de eindejaarspremie zelfs afhankelijk gemaakt van het aantal ziektedagen.

In tegenstelling met wat beweerd wordt, zijn er nauwelijks extra aanwervingen gebeurd op het moment dat het aantal labotesten door corona is verdubbeld.
Coronahelden worden de personeelsleden genoemd. Maar dat zijn ze niet. Het labopersoneel moest tienduizenden extra coronabloedstalen ophalen en in sneltempo verwerken.

Uurroosters zijn nauwelijks meer dan een week op voorhand gekend. Het is dagelijks op de planning kijken wanneer je morgen moet werken. Ziekte zorgt voor grote uitval. Maar er is geen sprake van inspringpremies. En ook inzake overuren is CMA de slechtste leerling: niks extra.

De aandeelhouders van CMA-Medina schuwen intussen de pers. “We blijven liever uit de spotlights” heet het. De directeur van Straco Luc De Vriese: “Ons beleid is niet alleen om discreet te zijn, we hebben ook geheimhouding beloofd”. En natuurlijk het steeds weerkerende argument: “Wij hebben er hard voor gewerkt”.

1 miljard is er betaald door Biogroup aan de aandeelhouders. Zonder enige belasting. Het vermogen van het echtpaar Frederica Verheyden en Gino De Raedt is zo op een jaar tijd gestegen van 447 naar 709 miljoen euro. Bepalend was de indrukwekkende winstmarge van 50%: bij elke 2 euro omzet 1 euro winst.

Het personeel is deze situatie grondig beu. Hebben zij dan niet hard gewerkt? De zogenaamde coronahelden werkten zich uit de naad en werden gepluimd. De ceo’s zwegen en verrijkten zich op een ongeziene manier.

We kunnen dit enkel beschouwen als een nooit eerder geziene hold-up op drie niveaus :

  • Het onderbetalen van het personeel door de lage lonen (-15% ten opzichte van de ziekenhuizen), tekort aan personeel en hyperflexibele inzetbaarheid.
  • Het pluimen van de sociale zekerheid, want CM-Medina sluist bij elke 2 euro geld voor testen betaald door het RIZIV 1 euro door naar eigen winst en de aandeelhouders. Ook andere private labo’s hebben dezelfde niet te verantwoorden winstmarges.
    Gezien 50% van wat het RIZIV betaalt aan labo onderzoeken geïnd wordt door de privé labo’s (700 miljoen van de 1400 miljoen euro per jaar) is dit voor de helft een onverantwoord gebruik van sociale zekerheidsgeld.
  • Een indrukwekkende opbouw van vermogen (van 447 naar 709 miljoen voor de familie Verheyden-Deraedt) zonder vermogensbelasting op dit ontzaglijke vermogen en zonder meerwaardebelasting op de 1 miljard geïnd bij de fusie. Heeft de politiek dan echt niets geleerd? Moet de gewone belastingbetaler voor het corona-begrotingstekort opdraaien?

Tijdens corona hebben we met zijn allen geapplaudisseerd voor het personeel, niet voor de ceo’s. Wanneer komt de rechtvaardigheid?

Maandbarema private labo's versus ziekenhuizen
Laborante bachelor niveau A1
Maandbaremas private labo

ACV Puls