2021 is nu echt begonnen en het belooft een bewogen jaar te worden. De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) kondigde aan dat de lonen de volgende twee jaar met maximaal 0,4% mogen stijgen. Dit cijfer dient in de onderhandelingen van het interprofessioneel akkoord (IPA).
Dat is een akkoord dat elke twee jaar afgesloten wordt door de vertegenwoordigers van de werkgevers en vakbonden in de groep van 10. Het doel is om zo de grote lijnen te bepalen van wat de werkgevers en vakbonden van elkaar kunnen verwachten voor de volgende twee jaar.
0,4% is een slag in het gezicht van de werknemers en dus onaanvaardbaar.
De coronacrisis had natuurlijk een impact op de economie, maar niet in alle sectoren.
Een voorbeeld: De werknemers van de supermarkten zijn steeds druk blijven doorwerken, vaak zonder het nodige beschermingsmateriaal. 0,4% loonsopslag komt voor sommigen onder hen overeen met ongeveer € 7 bruto per maand.
Dat is niets!
In dit keurslijf is het overleg morsdood. De vakbonden zijn daarom niet ingegaan op de laatste uitnodiging om te onderhandelen. We houden jullie op de hoogte van hoe het nu verder moet. Wij zullen in ieder geval strijden voor een IPA dat staat voor solidariteit en beterschap voor iedereen!
Meer informatie over het IPA en waarom dit belangrijk is voor iedereen.
Aan de andere kant van de oceaan dan weer hebben de Amerikanen zonet een van de zwartste bladzijden uit hun geschiedenis meegemaakt. De bestorming van het Capitool zorgde voor beelden van een verbijsterende, gewelddadige en extremistische oproer.
Maar het is niet alleen daar dat populisme en extremisme schade aanrichten. Ook hier maakt extreemrechts graag gebruik van simplistische denkbeelden, gemakkelijke “oplossingen”, leugens en fake news en grote vlammende betogen die inspelen op onze gevoelens, angsten en frustraties.
Daarom lanceerden wij onze campagne “De wereld volgens extreemrechts” waarin we een aantal van die wijdverspreide kant-en-klare ideeën geanalyseerd hebben en tonen dat de realiteit helemaal anders is...
Ten slotte hebben we nu ook de resultaten van onze enquête “Telewerk: top of flop”. Deze geven aan dat er zeer duidelijk voor – en nadelen verbonden zijn aan telewerk. Toch wilt een meerderheid graag de optie te kunnen telewerken of het bestaande telewerk verder uitbreiden.
Voor ons is het belangrijk richtlijnen te onderhandelen om misbruik te voorkomen. Telewerk moet in alle bedrijven met de werknemers besproken worden om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan hun noden en realiteit. Dit moet in overleg met de syndicale afvaardiging om de nodige garanties en vergoedingen te voorzien.
Natuurlijk hangt het debat rond telewerk nauw samen met de het meten van de arbeidstijd en het recht op deconnectie. Ook dat is belangrijk.
Wij hebben nog veel meer te vertellen. Neem daarom regelmatig een kijkje op www.bbtk.org en volg onze Facebookpagina. Zoals altijd kan je bij vragen of problemen terecht bij je BBTK-afgevaardigden of afdeling.
Zorg goed voor jezelf en wie je lief is!
Kameraadschappelijke groeten,
Myriam Delmée, Voorzitter BBTK
Jan-Piet Bauwens, Ondervoorzitter BBTK