Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het ABVV neemt deel aan verschillende regionale acties en aan de Wereldvrouwenmars (WVM) die op 8 maart om 17.30u op drie plaatsen in Brussel georganiseerd wordt (Centraal Station, Schumannplein en Muntplein). De Ladies in Red zullen hier aanwezig zijn. Op de middag organiseert de WVM ook 2 webinars, in het Frans van 12-13u, in het Nederlands van 13-14u. Meer info op Facebook.

Sterk en trots in staking tegen hun crisis op 8 maart 2021

Het Collecti.e.f 8 maars roept op tot een feministische staking in heel België op 8 maart 2021.

De gezondheidscrisis, de economische crisis, de sociale crisis en de democratische crisis waarin we ons bevinden versterkt de ongelijkheden die in onze samenleving ingebakken zijn, op vlak van gender, klasse en ras. De lockdown-periodes hebben het grote belang van vrouwen*arbeid in de dagelijkse economie aangetoond: zonder ons zou de wereld helemaal stilgestaan hebben.

De gezondheidssector, de voedingssector, het onderwijs en de zorg voor kinderen en ouderen worden hoofdzakelijk door vrouwen* gedragen, in moeilijke werkomstandigheden. Over het algemeen zijn onze inkomsten nog steeds lager dan die van mannen, en we blijven het grootste deel van het huishoudelijk werd doen zonder dat dat in acht wordt genomen. Mannelijk geweld en feminicides zijn alomtegenwoordig. De economische crisis die nadert, met de reactionaire maatregelen van dienst, lopen het risico deze situatie te verergeren als we niet radicaal ingrijpen om dat te voorkomen. Tijdens de nachtshift of op telewerk, op school of in tijdelijke werkloosheid: we moeten kunnen ademen, ons hoofd heffen en zeggen “we stoppen, samen.” We moeten elkaar tegemoet komen en ons organiseren, en voor elkaar zorgen.

8 maart 2021 zal een stakingsdag zijn voor de vrouwen* in België. We roepen op om te staken op alle mogelijke manieren: betaald werk, huishoudelijk werk, consumptie, zorg voor anderen; deels het werk staken of volledig, solidariteitstekens, stiptheidsacties, remacties, sabotage… Lokale 8 maars groepen bereiden al acties voor in Antwerpen, Brussel, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Bergen, Charleroi, Gent, Luik, Namen en Doornik om stakers te verenigen en te ondersteunen. Iedereen die wil meewerken aan de organisatie van de staking kan zich bij hen voegen.

Het Collecti.e.f 8 maars is onafhankelijk van politieke partijen en van vakbonden. Het Collecti.e.f 8 maars organiseert zich zonder cisgender mannen. (Cisgender betekent dat je gender overeenkomt met het gender dat je bij de geboorte toegewezen is.) Het gemeenschappelijke doel van het Collecti.e.f is het organiseren van de vrouwen*staking van 8 maart 2021 in België.

*vrouwen en genderminderheden

In Brussel spreken we al op 7 maart af voor de VrouwenStaking- 8maart-virtuele vergaderingen /Grève Féministe-8 Mars- Assemblées virtuelles om uit te wisselen over onze ervaringen en onze eisen. Op 8 maart worden vele stakingspiketten opgezet, overal in de stad! Je kan ze bereiken met de fiets, de 8M-bus of het openbaar vervoer. Ook is er een bijeenkomst om 17u30. Alle info vind je op de pagina van Collecti.e.f 8 maars – Bruxelles.

De eisen van de feministische staking op 8 maart 2019 in België [kort]

  • Genoeg van de georganiseerde economische onzekerheid, die ons in deeltijdbanen en ondergewaardeerde banen houdt, en van ons arme afhankelijke werknemers maakt.
  • Genoeg van de loonongelijkheid, late pensionering en miserabele pensioenen. Genoeg van de ontoegankelijke, ontoereikende en onaangepaste vergoedingen.
  • Genoeg van het gebrek aan toegankelijke crèches, tehuizen en opvang- en verzorgingscentra , waardoor een collectieve zorgverantwoordelijkheid uitsluitend op de schouders van de vrouwen rust*.
  • Genoeg om alleen voor de dagelijkse huishoudelijke taken in te staan en de zorg voor anderen op ons te nemen. Genoeg laag of onbetaalde werk, en de mentale werklast die daarmee gepaard gaat ons geen tijd voor onszelf laat.
  • Genoeg van het racistisch migratiebeleid dat ons in gevaar brengt, dat ons opsluit, ons tot armoede veroordeelt en ons de dood injaagt.
  • Genoeg met overal gediscrimineerd te worden op basis van onze huidskleuren, onze afkomst, ons inkomen, ons geslacht, onze seksuele geaardheid, onze geloofsovertuiging…
  • Genoeg van de seksistische stereotypering in onderwijs, cultuur, media en reclame die van ons als vrouw een object maakt en ons in bepaalde secundaire rollen duwt.
  • Genoeg van hoe ons opgelegd wordt onze seksualiteit te beleven alsook onze relatie met het moederschap, anticonceptie en abortus We hebben genoeg van de bemoeienis met ons lichaam en ons leven.
  • Genoeg van het medisch en gynaecologisch geweld en problemen bij de toegang tot de gezondheidszorg.
  • Genoeg van het fysieke en psychologisch geweld (huiselijk, seksueel, echtelijk, straat- en op de werkvloer…).
  • Genoeg van feminicides, vrouwen die vermoord worden omdat ze vrouwen zijn.
  • Genoeg van de politieke en juridische medeplichtigheid waar daders van blijven genieten.

Laten we respect en veranderingen eisen en samen de regels van het spel herschrijven.

* Personen die als vrouw zijn geïdentificeerd en/of zich in deze identiteit herkennen.

Vier vormen van stakingsacties

Of je nu een werknemster bent, een kunstenares, een werkzoekende, een arbeidster zonder papieren, een studente, een zelfstandige, een landbouwster, een werkneemster in de informele of in gelijk welke andere situatie, op 8 & 9 maart kan iedereen* een manier vinden om te staken en te laten zien dat als vrouwen* stoppen, de wereld stopt !

Stop de hele dag of een paar uur met doen wat je normaal doet op je werk, thuis, op school, in je manier van consumeren om onze rechten te doen gelden. Deze worden bedreigd op alle gebieden. Doe mee aan de acties die georganiseerd zijn op je werk of in je buurt, of organiseer er zelf (Neem contact met ons op indien je hulp nodig hebt (link : mail to mob)! Maak dit alles zichtbaar op sociale media met #8maars. Je bent niet alleen !

Staking van betaald werk

Een staking van betaald werk betekent dat we voor een variabele periode verdwijnen uit de ruimtes die we gewoonlijk innemen in de professionele wereld. Dit is ook: het organiseren van informatiebijeenkomsten met andere werknemers en het sensibiliseren van collega’s ; stakingsposten opzetten en de coördinatie met de vakbonden waar mogelijk, melden dat je in staking bent (door het sturen van een mail of het dragen van een teken : een sjaal, of een symbolisch object geven aan gebruikers / patiënten / klanten, door actief te zijn op sociale media om de staking uit te leggen…). Voor juridische informatie, zie het document “Verduidelijking van ons stakingsrecht“.

Bij de feministische staking willen we ook het onzichtbare werk dat we elke dag in ons privéleven doen zichtbaar maken. Op 8 & 9 maart kunnen we tijd nemen voor onszelf, om te doen wat we willen, of om niets doen, om te stoppen met rennen en om te genieten van het leven; om met onze vrienden en familie te praten over hoe we taken op een rechtvaardige manier kunnen herverdelen. We kunnen stoppen met de zorg voor kinderen en ouderen en afhankelijke personen, niet zorgen voor het huishouden of het bereiden van maaltijden voor anderen, de telefoon niet beantwoorden of het verzorgen van logistiek in de professionele sfeer of thuis laten zitten, of een heteroseksuele/homoseksuele seksstaking houden als teken van solidariteit met vrouwen die onderdrukkende seksualiteit ervaren.

Consumptiestaking

Op 8 en 9 maart willen we niet alleen geen vrouwelijke werknemers, maar ook geen vrouwelijke consumenten. Daarom is het mogelijk om tijdens deze twee dagen te stoppen met het kopen of consumeren van niet-essentiële producten of diensten, met name in winkels waar de arbeidsomstandigheden van vrouwen slecht of vernederend zijn, ook deze die, in België of het buitenland, in de productie werken. Het is ook mogelijk om producten aan te klagen die een “roze belasting” toepassen en geen producten te consumeren die aan de andere kant van de wereld over-verpakt of geproduceerd zijn of die afkomstig zijn uit sectoren waarin andere vrouwen/volkeren worden uitgebuit. We kunnen wandelen of fietsen en het gebruik van elektronische apparatuur verminderen. Tot slot kunnen we plaatsen of media die ons overspoelen met seksistische, racistische en vernederende advertenties, aanklagen of vermijden.

Staking van studenten

Op 9 maart kunnen we ook in staking gaan door geen lessen bij te wonen en gebruik te maken van deze vrije tijd om de klassen en auditoria binnen te vallen om de staking en de redenen ervoor uit te leggen aan andere studenten, maar ook met en aan andere campusgebruikers (professoren, onderzoekers, administratieve medewerkers, technici…). De staking kan zichtbaar worden gemaakt door spanddoeken te hangen in de school, universiteit, opleidingslocatie.

Praat vanaf nu over de staking.

Mannen kunnen ons ook steunen door ons in staat te stellen deel te nemen aan acties : door ons te vervangen op het werk in onze ploegendiensten; door te zorgen voor de kinderen, eten en schoonmaken ; door hun notities te delen als de lessen doorgaan ; door om hen heen de betekenis van deze staking uit te leggen om steun te krijgen.

* Iedereen die zichzelf identificeert en-of gepercipieerd wordt als vrouw.