Het Europees burgerinitiatief "No Profit on Pandemic" haalde zonet de drempel van 200.000 handtekeningen. De initiatiefnemers hopen mee de Europese Commissie aan te zetten binnen de Wereldhandelsorganisatie het opschorten van Covid-19 patenten te steunen. “Ons voorstel wint aan steun. Het is wraakroepend dat we het vaccin niet sneller wereldwijd beschikbaar maken,” stelt Anne Delespaul, initiatiefneemster van deze wetgevende campagne.
Op 8 en 9 juni bespreekt de Wereldhandelsorganisatie het opschorten van vaccinpatenten. Vorige week keurde het Europees Parlement een amendement goed ter ondersteuning van dat voorstel. De Europese Commissie blijft echter dwars liggen. Nu ook de Verenigde Staten formeel steun hebben uitgesproken, lijkt de Europese Unie één van de laatste struikelblokken.
Anne Delespaul, huisarts en initiatiefneemster van de wetgevende campagne “No Profit On Pandemic”, hoopt dat daar verandering in komt: “Tweehonderdduizend handtekeningen is een belangrijke stap. De Europese Commissie moet nu handelen. We verliezen nog steeds kostbare tijd in de race tegen het virus.” Volgens de initiatiefnemers is het opheffen van patenten een cruciaal deel van oplossing voor de wereldwijde tekorten en ongelijke toegang tot vaccins.
Bloomberg berekende dat hoge inkomenslanden momenteel 30 keer sneller vaccineren dan lage inkomenslanden. Daar kan snel verandering in komen, zo stelt Delespaul: “Volgens experts hebben farmabedrijven wereldwijd naar schatting tussen de 3 tot 6 maanden nodig om nieuwe productiecapaciteit op te zetten, eens ze de toestemming krijgen. Maar het is duidelijk dat Pfizer en Astrazeneca niet vrijwillig afstand doen van hun monsterwinsten. "
Deze week werden de eisen van het Europees Burgerinitiatief besproken tijdens een hoorzitting in de Commissie gezondheid van de Kamer, samen met gezondheidsexperts en vertegenwoordigers van middenveldorganisaties en de farmaceutische industrie. De Belgische regering nam nog geen positie in. “We roepen België en Europa op om hun weerstand tegen het opheffen van patenten te beëindigen. In het verleden zijn intellectuele eigendomsrechten opgeheven om grote gezondheidscrises het hoofd te bieden. Jonas Salk bracht het poliovaccin zonder patent op de markt. Tijdens de HIV-crisis, daarentegen, hebben farmaceutische bedrijven zich 10 jaar lang verzet tegen generische productie, met miljoenen doden tot gevolg. Dat kunnen we niet aanvaarden,” aldus nog Anne Delespaul.
Een Europees burgerinitiatief (ECI) is een rechtstreekse manier voor EU-burgers om een concrete wetswijziging voor te stellen aan de Europese Commissie. De Commissie is wettelijk verplicht om de eisen van het initiatief in overweging te nemen als 1 miljoen mensen uit de hele EU het ondertekenen.
Het initiatief "No Profit on Pandemic" wordt gesteund door meer dan 350 NGO's, vakbonden en gezondheidsbewegingen uit 21 verschillende landen, waaronder Hart Boven Hard, Quinoa, LAMA asbl, WSM, SolSoc : https://noprofitonpandemic.eu/nl/wie-zijn-we/
Europese burgers kunnen het initiatief hier ondertekenen: www.noprofitonpandemic.eu/nl