Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Lieve Climate Express-sympathisant,

Sorry voor de lange radiostilte. Het was niet evident om onze vrijwilligersorganisatie tijdens deze COVID19-pandemie draaiende te houden.
Maar we zijn terug! En met een concreet actieplan!


ACTION TIME: wat gaan we doen?

We gaan fietsen! RIDE THE TIDE! Gedurende 4 dagen zal er gefietst worden langs de fameuze toekomstige overstromingslijn in 2100: dag 1 Poperinge - Aartrijke, dag 2 Aartrijke - Hansbeke, dag 3 Hansbeke - Breendonk en dag 4 Breendonk - Antwerpen. Klik op de links voor de voorlopige routes (deze worden later helemaal bevestigd).

De ganse tocht (+- 325km) zal afgelegd worden door een vaste groep van 50 fietsers die zich hiervoor kunnen inschrijven en waarvoor wij slaapgelegenheid, catering, bagagetransport, ... organiseren. Als alles meezit inzake Covid-19 kan dit aantal opgeschroefd worden.

Wil je graag een enkele of meerdere etappes meedoen van een bepaalde dag? Dit kan zeker! Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Maar dan gaan we wel vragen om zelf je eten en drinken te voorzien (en eventuele accommodatie).

Een start- en slotevenement zal er zeker zijn en we bekijken de mogelijkheden voor evenementjes langsheen de route.

De laatste dag van de route, dag 4, willen we het sowieso opentrekken voor het grote publiek met een gezinsvriendelijk traject voor het laatste gedeelte: van Sint-Katelijne-Waver tot Antwerpen. Op deze manier kunnen ook gezinnen en minder ervaren fietsers aansluiten en deelnemen aan het slotevenement.

Wat willen we onder de aandacht brengen?

Er zijn al heel wat politieke beloften gedaan om onze planeet klimaatpositief te maken en leefbaar te houden voor de mensheid. Maar tot nu toe waren de meeste van deze beloften enkel op papier, de echte (noodzakelijke) acties zijn zeldzaam en ontoereikend om de aarde te behoeden voor een opwarming hoger dan goed onder 1,5°C . En op het ogenblik zitten we al met een stijging van ongeveer 1,2°C, onze planeet heeft niet stilgezeten de laatste 15 jaar.

Veel mensen denken dat de opwarming van de aarde ons (België) gewoon een lekker, zonnig, zuidelijk klimaat zal geven, en lachen het weg. Want wie houdt er niet van wat meer zomer? Toch? Het is echter waarschijnlijker dat de opwarming ons extremer weer zal brengen: meer en langere droogtes, meer hevige regens én een stijging van het zeeniveau.

vkuw4beeld = overstromingsgevaar langs de kust in België (coastal.climatecentral.org)

Deze kaart toont in het rood de delen die naar verwachting in 2100 eenmaal (of meermaals) per jaar zullen overstromen bij de huidige voorspelde wereldwijde temperatuurstijging van 3°C Daaruit blijkt dat belangrijke delen van de laaggelegen gebieden in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, en in mindere mate Antwerpen en Vlaams-Brabant jaarlijks met overstromingen te maken zullen krijgen. Dit zal o.a. schade toebrengen aan de landbouwproductie van het hele land, aan de bestaansmiddelen van honderdduizenden mensen. Dit is een bedreiging voor fauna en flora, voor de economische stabiliteit en huizenmarkt, en creëert onzekerheid voor nog veel meer mensen in verschillende aspecten van hun leven: economisch, sociaal, cultureel, toerisme,... om er maar een paar op te noemen.

We moeten meer mensen bewust maken van het feit dat het geen "ver van huis" show is, dat ook wij de gevolgen zullen ondervinden in België en wat die gevolgen kunnen inhouden. Hoe meer mensen zich bewust worden van de lokale risico's, en hoe meer deze in kaart worden gebracht , hoe meer druk er op onze politici zal staan.

vkuouSAVE THE DATE: wanneer gaat het door?

Schrijf het alvast in je agenda: we starten op woensdag 6 oktober en rijden het traject tot zaterdag 9 oktober.
Waarom dan?
- omdat in november de klimaat-toponderhandelingen zullen plaatsvinden in Glasgow (COP26)
- omdat midden oktober deze COP26 voorafgegaan wordt door een Eurotop over dat onderwerp
- omdat 10 oktober een nationale actiedag wordt met een grote klimaatmars door Klimaatcoalitie (check het event hier)

Climate Express neemt sowieso ook deel aan de actie van 10 oktober, dus de geïnteresseerden kunnen zaterdag nog een nachtje blijven om dan samen in groep naar de mars te rijden (waarschijnlijk in Brussel). Lekker gezellig!

En, je kan helpen!

We hebben zeker baat bij wat kennis en/of enthousiasme van algemene én lokale vrijwilligers. Wil je ons meehelpen met de vele taken die er zijn, vooraf en tijdens de actie? Woon je in de buurt van de route? Denk je dat je ons kan helpen met accommodatie, catering, bagagetransport of andere dingen? Of ken je iemand die dat kan? Neem dan contact op met Korneel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of aarzel niet om je aan te geven als vrijwilliger hieronder!


Stap mee op de Climate Express!

vj010
Wil je een handje uit de mouwen steken en deze actie meehelpen ondersteunen of organiseren? We ontvangen je met open armen!

Dit is een warme oproep voor jouw hulp. We hebben veel handen nodig om deze actie tot een waar succes te maken. Check onze specifieke actievacatures hier en hier.
In het algemeen is Climate Express altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om samen mee acties op te zetten en zo te werken aan klimaatrechtvaardigheid. Iedereen is welkom! Ben je een strategisch mastermind, een logistieke doener, wil je één dag helpen op de actie of je meteen in één van onze werkgroepen smijten? Het kan allemaal! Meld je aan via onderstaande knop!

Ik word vrijwilliger bij Climate Express!