Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Huishoudhulpen werden tijdens de coronacrisis als essentieel bestempeld. Concreet wil dat zeggen dat de dienstenchequesector open bleef. Deze beslissing zorgde ervoor dat de werknemers risico’s namen die niet min zijn. Door het gebrek aan een coronaprotocol voor de sector, waren beschermingsmiddelen meer dan nodig. En dankzij de subsidies aan dienstenchequebedrijven zouden huishoudhulpen meer beschermd worden.

De coronagolven hadden een duidelijke impact op de dienstenchequesector. Er was sprake van veel tijdelijke werkloosheid omdat klanten minder geneigd waren om hun huishoudhulp aan huis te laten komen. Wanneer huishoudhulpen wél werkten, was er een zeer groot veiligheidsprobleem. Net daarom voorzag de Vlaamse overheid meer dan € 100 miljoen aan extra subsidies. Zo konden dienstenchequebedrijven hun kosten voor het nodige beschermingsmateriaal compenseren en waren hun werknemers veilig.

Althans, dat was het plan. Want, wat blijkt: twee op de drie gecontroleerde dienstenchequebedrijven moet hun coronasteun terugbetalen. Zij misbruikten het geld dat voorzien was ter bescherming van de huishoudhulpen. En laat dat nu exact zijn wat ABVV Dienstencheques aanhaalde eind 2020. “Vzw’s uit de sector hadden inderdaad nood aan financiële ademruimte, maar er was geen noodzaak voor de grote commerciële bedrijven. Wij vroegen toen duidelijk aan het Vlaams Parlement om ook aan de arbeidsvoorwaarden van de werknemers te denken. Een coronavergoeding en een risicopremie (voor de gepresteerde uren) waren meer dan welkom,” stelt Issam Benali, federaal secretaris bevoegd voor de sector.

Issam Benali: “Wij hebben veel huishoudhulpen gehoord (www.huishoudhulpenaanhetwoord.be). We konden daar duidelijk uit afleiden dat er weinig beschermingsmateriaal werd geleverd, en als het geleverd werd dan was het niet kwalitatief genoeg. We trokken ook toen aan de alarmbel en wezen op mogelijk misbruik door bedrijven.” Nu blijkt dat de teller voor terugvorderingen op dik 3 miljoen staat. Bij 191 (van de 302) dossiers vordert de overheid hun coronasteun terug! En dat is nog maar het tipje van de ijsberg, gezien de controles verder worden gezet.

Als ABVV Dienstencheques betreuren we het dat het geld misbruikt werd en dat wij, achteraf gezien, gelijk krijgen. Het is niet correct dat de jaarcijfers van bepaalde bedrijven beter zijn dan de voorbije jaren (door die -soms onterechte- subsidies), terwijl hun werknemers een groter dan gemiddeld risico namen in coronatijden. Het vrijgemaakte geld moest rechtstreeks naar de werknemers gaan. Het was beter besteed aan de inkomenszekerheid van de huishoudhulpen!