Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het federale kernkabinet heeft een beslissing genomen over de verplichte vaccinatie van het gezondheidspersoneel.

De deltavariant heeft de strijd tegen het coronavirus veranderd. We verzetten ons als ACV Puls en ACV Openbare Diensten niet tegen het principe dat de regering een beslissing neemt over een vaccinatieverplichting in de zorg maar deze regeling is fundamenteel fout. Ze zal op de werkvloer leiden tot absurde situaties die niet uit te leggen zijn.

  1. De vaccinatieverplichting gaat niet over alle werknemers in de zorg- en welzijnssectoren, en al evenmin over alle zorgfuncties. De verplichting geldt enkel voor bepaalde zorgfuncties. Dit houdt geen steek. Logistiek assistenten bijvoorbeeld vallen niet onder de verplichting, hoewel ze in dezelfde werkomgeving nauw samenwerken met zorgkundigen en verpleegkundigen. Verzorgenden in de thuiszorg vallen ook niet onder de regeling, maar thuisverpleegkundigen dan weer wel. Onder meer voor psychologen, maatschappelijk werkers, kinderbegeleiders, opvoeders, stagiairs, werknemers van ondersteunende diensten geldt de regeling dan weer niet. Het zal niet lang duren vooraleer alweer reparaties aan deze vreemde regeling nodig zijn.
  2. De sancties zijn te hard en de invoering ervan is veel te snel. Niet gevaccineerde werknemers zullen uit de sector stappen vanaf begin januari. In een realiteit van acuut te weinig personeel is dat absurd. De werkdruk en de uitval van personeel is nu reeds nauwelijks houdbaar.
  3. Er moet alles aan gedaan worden om te vermijden dat sancties misbruikt worden als ontslagmachine.
  4. De draagkracht en de inzet van het personeel in de zorg is zeer groot, maar absoluut niet oneindig. Midden in deze zware crisis voelt het zorgpersoneel zich ten onrechte geviseerd. Het is hoog tijd dat het bredere debat over de algemene verplichte vaccinatie gevoerd wordt.

Over de gevolgen en de timing van de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel vragen we dringend overleg met de bevoegde ministers.