Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Middenveld betwist Decreet Vlaamse Sociale Bescherming

De hervorming omvat drie aspecten:

  1. Mensen met een laag inkomen betalen 27 euro zorgpremie. Anderen betalen 54 euro. Mensen kregen tot hier toe de korting op basis van hun inkomen. Vanaf nu zijn er meerdere voorwaarden waar mensen aan moeten voldoen om deze korting te krijgen, zoals 5 jaar onafgebroken in België verbleven hebben en het behalen van een inburgeringsattest.
  2. Ook de voorwaarden om van het zorgbudget gebruik te kunnen maken zijn strenger geworden. Zo moeten aanvragers van een zorgbudget minstens 10 jaar wettelijk in België verblijven alvorens recht te hebben op een zorgpremie. Ze moeten ook een inburgeringsattest behaald hebben.
  3. Wie het niet eens is met een beslissing (je krijgt bijvoorbeeld bericht dat je geen zorgpremie zal krijgen), moet 75€ betalen om bezwaar te kunnen maken.
  4. Er worden verschillende categorieën bepaald voor ouderen die recht hebben op het zorgbudget en afhankelijk daarvan is je zorgbudget hoger of lager. De vlaamse regering bepaalt zelf de criteria voor die categorieën.

Dit betekent dat mensen vanaf nu worden uitgesloten van bepaalde domeinen van sociale bijstand op basis van hun verblijfsduur in België. Wie nog geen 10 jaar in België woont, kan het zich niet veroorloven om langdurig ziek te zijn en zal zelf moeten opdraaien voor de medische kosten van de zorg.

Deze mensen moeten wel elk jaar hun bijdragen aan de Vlaamse Sociale Bescherming betalen, en de eerste 5 jaar sowieso de volle pot, aangezien ze geen recht hebben op de verlaagde bijdrage. Vergelijk het hiermee: Zou jij een brandverzekering aangaan waarin staat dat je wel je verzekeringsbijdrage moet betalen, maar geen vergoeding zult krijgen als je huis afbrandt?

Dit beleid kan een gevaarlijk precedent zijn voor verdere hervormingen. Nu worden bepaalde groepen uitgesloten van de Vlaamse Sociale Bescherming, maar dit decreet kan ertoe leiden dat in de toekomst ook zaken als het groeipakket of de werkloosheidsuitkering voorwaardelijk worden gemaakt. Het voorwaardelijk maken van rechten creëert A- en B-burgers, en dat is tegen elk gelijkheidsbeginsel.

Om verdere uitsluiting te voorkomen is het uiterst belangrijk dat we ons samen verzetten tegen dit onrechtvaardige en asociale decreet. Daarom stappen wij met een coalitie van middenveldorganisaties en vakbonden naar het Grondwettelijk Hof om de vernietiging te eisen van het decreet. De deadline voor het indienen van het verzoekschrift is 26 januari, en nadien zal het waarschijnlijk nog een jaar duren voor er effectief gepleit wordt. Een uitspraak van het Hof zal dan nog een zestal maanden later zijn. Dat betekent dat het decreet twee jaar lang uitgevoerd zal worden, en veel schade zal aanrichten in de levens van mensen.

Het is dan ook van cruciaal belang dat iedereen weet welke gevolgen deze nieuwe regelgeving heeft, en waarom we er zeer bezorgd over moeten zijn. Welke impact heeft deze beslissing op de gezondheid van de doelgroep? Op welke manier zal de hulp- en zorgverlening hierdoor getroffen worden? Wat als dit decreet een precedent wordt om mensen ook van andere rechten, zoals het kindergeld of een leefloon, uit te sluiten? Het is belangrijk dat wij de maatschappij een spiegel voorhouden, de verhalen van de mensen die hierdoor geraakt worden vertellen en hun stem laten horen.

Jij of jouw organisatie kan een zinvolle bijdrage doen:

  • Word mede-indiener van het verzoekschrift bij het Grondwettelijk Hof. Hoe meer indieners, des te sterker het signaal dat we geven: het nieuwe decreet moet teruggedraaid worden.
  • Een rechtszaak kost geld. Je kan ons helpen door financieel bij te dragen en anderen te overtuigen dat ook te doen. Samen krijgen we het nodige bedrag samen.
  • We voeren actie aan het Grondwettelijk Hof op 24 januari 2022 om 12u30. Kom naar de actie en breng je collega’s mee!
  • Je kan je inzetten om meer mensen bewust te maken van wat er gaande is. Dit kan door getuigenissen en verhalen te verzamelen, zowel van wie getroffen wordt (of zal worden) door de nieuwe regelgeving, als van hulpverleners. Het voorwaardelijk maken van rechten is een gevaarlijk proces dat ons allemaal aangaat.
  • Je kan onze sociale media in de gaten houden en onze berichten delen. Hoe meer mensen we bereiken, hoe meer draagvlak we creëren.

ACV, ACLVB, ella VZW, Liga Voor Mensenrechten, Netwerk tegen armoede, Progress Lawyers Network, SAAMO, Vlaams ABVV, Vluchtelingenwerk Vlaanderen