Verplichte gemeenschapsdienst is géén hefboom voor tewerkstelling
Het Vlaams Netwerk tegen Armoede is opgetogen met de ambitie van de Vlaamse Regering om de werkzaamheidsgraad op te trekken tot 80 procent. Werk is geen garantie om uit armoede te geraken, maar in de meeste gevallen is het een goede start: in België leeft minder dan 5 procent van de werkende mensen in armoede. Bovendien willen mensen in armoede niets liever dan het vinden van duurzaam, werkbaar werk.
Er bestaan verschillende benaderingen om mensen naar werk toe te leiden. In het Vlaams regeerakkoord wordt de invoering van een verplichte gemeenschapsdienst aangekondigd. In een beleidsnota kaderen we waarom verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werkloze mensen geen duurzame toeleiding naar werk betekent. Velen zetten zich al actief in en willen graag werken. Verplichte gemeenschapsdienst is daarom een onrechtvaardige, stigmatiserende maatregel die niet tot het gewenste effect zal leiden.
Mensen in armoede willen graag werken
Mensen in armoede geven aan graag te willen werken. In functie van een stabiel inkomen, maar ook om zich nuttig te voelen en trots te kunnen zijn op zichzelf. Mensen geven aan hun eigenwaarde te verliezen wanneer ze lange tijd niet kunnen werken.
“Werk of opleiding zou echt iets veranderen voor ons. Maar door onze gezondheid, ons verleden, de moeilijke (inkomens) situatie nu, durven of kunnen wij die stap niet zetten.” (De Zuidpoort, Gent)
Mensen in armoede zetten zich zinvol in
Het concept van verplichte gemeenschapsdienst gaat ervan uit dat langdurig werklozen niet bijdragen aan de maatschappij. Het Vlaams Netwerk tegen Armoede stelt dit beeld graag bij. Langdurig werklozen zetten zich wel degelijk zinvol in.
Mensen uit onze Verenigingen Waar Armen het Woord Nemen benadrukken unaniem het belang van vrijwilligerswerk voor zichzelf en voor de maatschappij. Vrijwilligerswerk zorgt voor structuur, een goed gevoel, sociaal contact, en vervult vaak maatschappelijk
waardevolle taken die anders niet zouden gebeuren.
“Ik wil werken maar mag niet van de psychiater. Er is teveel chaos in mijn hoofd. Vrijwilligerswerk is erg belangrijk om structuur te brengen en om collega’s te ontmoeten. Een dag zonder vrijwilligerswerk is lang in bed liggen en tv kijken. Als mijn vrijwilligerswerk wegvalt, weet ik niet wat ik moet doen.” (Jong Gent In Actie, Gent)
Aanbevelingen
Beleid: investeer in de realisatie van randvoorwaarden voor een succesvol traject naar werk