ER IS WEL GELD VOOR WONEN
EEN THUIS VOOR IEDEREEN
In Vlaanderen heeft een kwart miljoen huishoudens recht op een sociale woning maar krijgt geen toegang. In Vlaanderen kost de huur van een appartement gemiddeld meer dan 750 euro en toch is bijna de helft van de private huurwoningen van ontoereikende kwaliteit. Velen trekken van de enen naar de andere tijdelijke en onzekere woning zonder dat ze zich ergens kunnen settelen. Onze hartenwens is: een thuis voor iedereen.
Schaarste betekent concurrentie en dat zorgt voor uitsluiting en discriminatie. De Vlaamse regering besliste voortaan bij sociale woningen voorrang te verlenen aan huishoudens met een ‘lokale binding’. Zij springen over de andere wachtenden op de wachtlijst. Mensen in armoede en nieuwkomers blijven zo in de kou staan. De nieuwe regeling zal dak- en thuisloosheid nog meer in de hand werken.
WIJ WILLEN GELD VOOR WONEN
De wooncrisis vraagt dringend om grote investeringen in de private en de sociale huurmarkt. Om wonen echt betaalbaar en duurzaam te maken. We hebben daarvoor een actieve woonpolitiek nodig. Niet een beleid dat met de handen in de schoot blijft zitten. De beste garantie is: als overheid zelf investeren. Investeer als een eerste stap de 1,8 miljard van de vroegere woonbonus jaarlijks in de aanpak van de wooncrisis ten voordele van de 50% laagste inkomens.
Op korte termijn willen we dat de wachttijd voor de huurpremie afgebouwd wordt van 4 jaar naar 1 jaar zodat veel meer huurders er een beroep op kunnen doen.
ACTIE
- Op 22 januari 2022 (14u-16u) geven we online het startschot voor het 4-stappenplan voor 100% woonrecht. Je krijgt een duidelijk beeld van de ‘onzichtbare’ wooncrisis. We blikken vooruit naar de Housing Action Day en horen ook graag jullie suggesties hoe we de woonnood hoger op de politieke agenda kunnen krijgen. Meer info en inschrijven.
- Lees de Alternatieve Septemberverklaring over wonen.
- Samen met een resem andere organisaties eisen we met Woonzaak via juridische weg een beleid van de Vlaamse regering dat het recht op wonen garandeert.
- We plannen (voorlopig alvast in Limburg en Brussel) mensenmeetings om ervaringen uit te wisselen en getuigenissen te beluisteren van mensen die geen toegang hebben tot een betaalbare en kwaliteitsvolle woning.
- Verhalen over benarde woonsituaties laten we groeien tot een collectieve getuigenis: een boek, een fototentoonstelling, …
- Eind november staken we samen met Welzijnszorg overal lichtjes aan om het woon-onrecht aan te klagen. Een actie die kadert in hun campagne ‘ONLEEFBAAR Wonen: een gunst en geen recht? Onaanvaardbaar!’
Het is het begin van een brede beweging van onderuit voor een radicale verbetering in het woonbeleid.