Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Petitie voor meer loon: zet de politiek onder druk

De vakbonden lanceren een petitie om loonsverhogingen op de parlementaire agenda te zetten. Het doel is 25.000 handtekeningen.

25.000 handtekeningen. Dat is wat nodig is om een burgertekst in de Kamer van Volksvertegenwoordigers te krijgen en met politici te bespreken. Vandaag lanceren ABVV, ACV en ACLVB een petitie om het debat over loonsverhogingen en over de loonnormwet in het parlement te voeren. Zij roepen de werknemers op zich te mobiliseren.

Teken de petitie

Het gaat om een officiële petitie om het debat naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers te brengen. Daarom is het nodig je identiteit te bevestigen. Dat kan via de applicatie Itsme op de smartphone of met je elektronische identiteitskaart en een kaartlezer.

Het leven is duur, de lonen onvoldoende

De energieprijzen swingen de pan uit. De afgelopen maanden vroegen bijna een miljoen Belgen uitstel van betaling van hun gas- en elektriciteitsfactuur. De inflatie bereikte in december 5,71%. Dat is het hoogste niveau sinds juli 2008. De hoge energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van deze explosie van de inflatie. Afgelopen najaar publiceerde het Europees Vakverbond (EVV) een triest verslag: 8,4% van de ‘werkende armen’ in ons land kan het zich niet meer veroorloven de verwarming aan te zetten.

De automatische indexering van onze lonen – die de werkgevers blijven aanvallen – is een onmisbare schokdemper. Toch is die ontoereikend om een dergelijke inflatie het hoofd te bieden. Laten we niet vergeten dat brandstoffen niet zijn opgenomen in de berekening van de gezondheidsindex (op basis waarvan de loonindexering plaatsvindt), en dat de prijzen ervan de afgelopen maanden aanzienlijk zijn gestegen. De conclusie is eenvoudig: de werkende wereld verliest het van de kosten van levensonderhoud, en de lonen zijn ontoereikend om een menswaardig bestaan te leiden.

Automatische index, hoe zat dat ook alweer?

De loonwet verplettert

Het probleem is de wet op de loonnorm. Deze fameuze “wet van ‘96” maakt loononderhandeling tussen vakbonden en werkgevers zo goed als onmogelijk. De wet verplettert de lonen van de werknemers, met een norm die steeds dichter bij nul komt. De wet heeft geen invloed op de almaar stijgende verloning van aandeelhouders. Vandaag weigert de federale regering de kwestie aan te pakken. De wet moet veranderen in het voordeel van de werknemers. Met 25.000 handtekeningen kan de vakbonds- en burgerbeweging kan de stem van de werknemers naar het parlement brengen.

Parlementaire plicht

ABVV-voorzitter Thierry Bodson: “Zodra een petitie 25.000 handtekeningen heeft verzameld, is het parlement verplicht rekening te houden met de door de burgers aan de orde gestelde kwestie. Parlementariërs zijn verplicht zich over dit onderwerp uit te spreken. Bovendien zal het verzoekschrift, zodra het goed en wel van start is gegaan, ons een extra instrument verschaffen in de loononderhandelingen met werkgevers.”

De delegees in de bedrijven zullen hierbij een cruciale rol spelen: zij zullen alle werknemers informeren en hen aanmoedigen de petitie te ondertekenen. “Het is ook een mooie gelegenheid voor uitwisselingen en ontmoetingen in de bedrijven.”

De eisen

  • Een parlementair initiatief om het recht op vrije en eerlijke onderhandelingen over brutolonen op alle niveaus (interprofessioneel, sectoraal, bedrijfsniveau) te herstellen;
  • Het herstel van een vrij onderhandelde indicatieve marge in plaats van een bij wet opgelegd keurslijf;
  • De volledige handhaving van de automatische indexering van lonen en uitkeringen, alsmede de handhaving van baremieke verhogingen.
Bron: https://denieuwewerker.be/petitie-voor-meer-loon-zet-de-politiek-onder-druk/#msdynttrid=HbDdL9AElz-2ObZIbwbiNaMtj3hmreFpj9t6IpY-NOI