Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Persbericht BTB: Minister Dermagne doe vooral verder ! U heeft onze steun

 

Minister Dermagne: doe vooral verder!
U heeft onze steun

 

BTB-ABVV steunt minister Dermagne in zijn strijd voor het toekennen van een werknemersstatuut aan platformwerkers in de transportsector.

Grote platformbedrijven zoals Uber of Deliveroo, die de markt ontwrichten door de organisatie van precaire en goedkope arbeid, blijven alle middelen inzetten  om hun businessmodel van uitbuiting van werknemers in stand te houden. Ze reageren dan ook als een wesp gestoken op de initiatieven van Minister van Werk Dermagne om deze uitbuiting aan te pakken.

Europa beschouwt platformwerkers als werknemers

De Europese commissie kwam vorige maand met een richtlijn waarbij platformwerkers in de toekomst automatisch als werknemers beschouwd worden, tenzij ze uitdrukkelijk kunnen aantonen dat ze zelfstandig zijn. Het zorgt ervoor dat schijnzelfstandigheid en voor België het populaire 2P2 (peer to peer) statuut, beiden gretig door Deliveroo gebruikt, moeten verdwijnen. Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV: “Het feit dat Europa zich duidelijk uitgesproken heeft over het statuut van de platformwerkers is een goede zaak. Dat minister Dermagne niet wacht op Europese wetgeving is nog beter. Hij heeft de steun van BTB-ABVV.”

Dermagne wacht niet op Europa

Minister Dermagne wil niet wachten op Europese wetgeving en is ondertussen volop aan de slag om de platformwerkers in België een betere sociale bescherming te bieden. Hij denkt hierbij aan het weerlegbaar vermoeden van een arbeidsovereenkomst tussen bedrijven zoals Deliveroo en Uber en diegenen die nu voor hen werken. Deze laatsten worden dan automatisch verondersteld werknemers te zijn. Hiervoor wil hij de criteria in de  wet op de arbeidsrelaties uitbreiden en aanpassen aan de huidige situatie. Frank Moreels: “Deze bedrijven oefenen op alle mogelijke manieren gezag uit op diegenen die voor hen werken. Ze hebben absoluut niet de vrije keuze inzake prijszetting, keuze van het werk en de facturatie zijn alles behalve vrij te noemen. Dus wel degelijk werknemers.”

Beroep tegen Deliveroo

Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank in Brussel dat de Deliveroo-koeriers zelfstandigen zijn, dit terwijl maar 15% van hen effectief als zelfstandige voor Deliveroo werkt. Volgens BTB-ABVV onaanvaardbaar. Daarom gingen we samen met de fietskoeriers in beroep tegen dit vonnis. Op de zitting van nu donderdag zal de zittingskalender vastgelegd worden. Frank Moreels: ”Het feit dat op Europees en nu ook Belgisch niveau de visie op deze platformwerkers ondertussen wel duidelijk is stemt ons hoopvol.  De aanhoudende overtredingen waar Deliveroo zich schuldig aan blijft maken (gebruik van valse accounts, zwartwerk en uitbetalingen via het 2P2 statuut,…) moeten nu maar eens stoppen.”


Meer info:
Tom PEETERS, Adjunct van de Federaal Secretaris
BTB-ABVV Wegvervoer & Logistiek
+32 494 44 50 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.