Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

STOP FOSSIELE BRANDSTOFFEN DIE OORLOGEN FINANCIEREN EN HET KLIMAAT VERWOESTEN !

Sinds eind februari wordt Oekraïne geteisterd door oorlog. Miljoenen burgers - kinderen en vrouwen die alles verloren hebben - ontvluchten het oorlogsgeweld.

Greenpeace veroordeelt de invasie en roept op tot een staakt-het-vuren. Wij zijn solidair met de Oekraïners en de Russen die zich verzetten tegen deze oorlog, gefinancierd door fossiele brandstoffen.

Wij roepen Europa en België op om de invoer van Russisch gas en olie onmiddellijk stop te zetten. In 2021 betaalde België meer dan 1,7 miljard dollar aan Rusland voor gas en olie1. Zelfs vandaag wordt het regime van Poetin en zijn oorlogsmachine met meer dan 1 miljard dollar per dag gefinancierd door Europese aankopen van fossiele brandstoffen2.

De oorlog in Oekraïne is lang niet de eerste oorlog gelinkt aan fossiele brandstoffen. Denken we maar aan de oorlog in Irak of de vele gewapende conflicten in gebieden waar olie ontgonnen wordt. Maar laat dit de laatste zijn - laten we fossiele brandstoffen stoppen!

1 Cijfers januari-november, Nationale Bank van België
2 https://twitter.com/Tagliapietra_S/status/1499313698405556225

TEKEN DE PETITIE

 

We moeten dringend afstappen van fossiele brandstoffen die het klimaat verwoesten en conflicten veroorzaken. Laten we ons energieverbruik beperken en massaal hernieuwbare energie ontwikkelen en tegelijk gezinnen ondersteunen die geconfronteerd worden met stijgende energieprijzen.

WE MOETEN AFSTAPPEN VAN FOSSIELE BRANDSTOFFEN

Niet afhankelijk zijn van Russische olie en gas mag niet betekenen dat fossiele brandstoffen elders worden gezocht (of vervangen door kernenergie).

WE MOETEN ONS ENERGIEVERBRUIK VERMINDEREN

Hoe? Door een groot renovatieplan voor woningen uit te werken om ons energieverbruik te verminderen en op grote schaal de installatie van warmtepompen uit te rollen.

WE MOETEN EVOLUEREN NAAR 100% HERNIEUWBARE ENERGIE

Geen enkele dictator controleert de zon of kan de wind aan banden leggen. Hernieuwbare energie, in handen van de burgers, is de beste manier om ons klimaat te redden en conflicten te voorkomen.

WE MOETEN GEZINNEN ONDERSTEUNEN BIJ STIJGENDE ENERGIEPRIJZEN

De enorme winsten van de grote olie- en gasmaatschappijen met hun snel stijgende prijzen moeten worden belast en worden gebruikt om gezinnen te ondersteunen.

IK TEKEN DE PETITIE

Bron: https://act.greenpeace.org/page/101609/petition/1?locale=nl-BE&utm_medium=email&utm_source=email&utm_campaign=Launch+Ukraine+Petition+2022+-+NL&utm_content=Launch+Ukraine+Petition+2022+-+NL&ea.url.id=5811836&forwarded=true