Persbericht: Europa voor vrede en solidariteit Nationale manifestatie, 27 maart om 13u, Brussel-Noord
Op initiatief van de vredesbeweging en de vakbonden roepen meer dan 90 organisaties op om deel te nemen aan een vredesmanifestatie op zondag 27 maart (13u) vanaf Brussel-Noord. Een breed platform van uiteenlopende sociale organisaties wil een boodschap van vrede en solidariteit uitdragen. Ze spreken hun verontwaardiging uit over de oorlog in Oekraïne en de dramatische humanitaire gevolgen voor heel Europa.
De Russische invasie van Oekraïne vormt een ernstige inbreuk op het internationaal recht en een schending van de territoriale integriteit van Oekraïne. Het vredesplatform dat oproept tot deze manifestatie, veroordeelt deze daad van agressie en roept de strijdende partijen op om het internationaal humanitair recht te respecteren. Het is noodzakelijk dat er vlug een staakt-het-vuren wordt afgekondigd, gevolgd door een totale terugtrekking van de Russische strijdkrachten uit Oekraïne.
De ondertekende organisaties vragen dat België alle inspanningen levert die kunnen bijdragen aan de noodzakelijke militaire de-escalatie. Daarom waarschuwen ze voor het leveren van wapens die de diplomatieke ruimte voor een onderhandelde oplossing kunnen verkleinen. Eerdere conflictsituaties tonen aan dat het risico op ongecontroleerde verspreiding ervan en verlenging van het conflict reëel is. Het vredesplatform is van mening dat alleen diplomatie en constructieve dialoog met respect voor de beginselen van het internationaal recht, kunnen leiden tot een duurzame en vreedzame oplossing.
Sinds het begin van de vijandelijkheden op 24 februari zijn miljoenen mensen gedwongen om Oekraïne te ontvluchten op zoek naar een veilig onderkomen. Slachtoffers die gevechtsgebieden ontvluchten, dienen humaan en waardig te worden verwelkomd. De Belgische regering moet zich houden aan de verplichtingen die voortvloeien uit het VN-Vluchtelingenverdrag die gelden voor alle vluchtelingen, waar ze ook vandaan komen.
De sociale en economische gevolgen van deze oorlog zijn zorgwekkend. Door stijgende energie-, brandstof- en voedselprijzen blijven rekeningen onbetaald en komen basisvoorzieningen in het gedrang. In plaats van de militaire budgetten te verhogen, moet er meer geïnvesteerd worden in sociale bescherming, openbare diensten, gezondheidszorg, energietransitie, klimaatrechtvaardigheid en milieu.
De opbouw van een Europa waar alle bevolkingsgroepen zich veilig kunnen voelen, zonder dreiging en zonder conflict, zal alleen mogelijk zijn door multilateralisme en een constructieve dialoog. Het middenveld hoopt dat er lessen worden getrokken. Europa moet inzien dat dit continent een nieuwe veiligheidsarchitectuur nodig heeft gebaseerd op het principe van gemeenschappelijke veiligheid, onafhankelijk van militaire structuren en die alle Europese staten omvat. De nucleaire dreiging is in Europa reëel geworden. In een kernwapenoorlog zijn er geen winnaars. Er moet dringend werk worden gemaakt van nieuwe (nucleaire) ontwapeningsakkoorden als opstap naar een kernwapenvrije zone voor het hele Europese continent.
De vredesmanifestatie is een uiting van solidariteit met alle verdedigers van de vrede die zich wereldwijd verzetten tegen oorlog en militarisering, soms met gevaar voor de eigen veiligheid.
Praktisch:
De betoging start om 13u met een enkele korte toespraken en muzikale intermezzo’s ter hoogte van de Kruisvaartenstraat op 300 meter van Brussel-Noord.
Optocht vanaf 13u30 met eindpunt Brussel-Centraal (kan nog aangepast worden om veiligheidsredenen). Het parcours kan u hier opladen.
De volledige platformtekst met ondertekende organisaties vindt u hier. Er is ook een facebookpagina.
Perscontact:
NL: Ludo De Brabander - 0473 51 64 62 of Pieter Teirlinck – 0474 89 56 25
Fr: Mathieu Saïfi – 0479 31 28 41