Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Koerdistan moeten we helpen

Koerdistan en PKK.

Alarm is nu dringend geblazen en hevig protest dringend nodig!

Sinds 17 april is het Turks leger een lucht en grondoffensief begonnen op Iraaks grondgebied.

Doel is eerst de Koerdische weerstand uit te roeien, zijn scholen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Irak te vernietigen, waar de weerstand zich vestigde omdat de bloedige repressie en schending van hun mensenrechten in Turkije, dat nog steeds gaande is, dit noodzakelijk maakte. Dit militair offensief brengt ook in gevaar de 3.5 miljoen Syrische Koerden en ook de 6 miljoen Syriërs die naar daar moesten vluchten.

De uitroeiing van de Koerdische weerstand is een eerste doel om de andere koerden te verdelen en te onderwerpen of te vernietigen .

Onderhandelingen tussen beide partijen werden voordien al opgeheven en dus opnieuw vervangen door bloedige aanvallen ook in de Koerdische steden van Turkije.

Volgens een woordvoerder van de PKK zijn er nog bloedige en hevige gevechten aan de gang.

Wat onmiddellijk moet geëist worden is dat het Turks leger een soeverein land als Irak verlaat.

Dat de E.U. , zoals dat met Rusland gebeurde, sancties aan Turkije oplegt, een embargo op wapens beslist en uit de Navo gezet wordt.

Ophoud met oorlog voeren en

geen wapens en gewapende strijders, waaronder jihadisten, naar andere landen stuurt zoals gedaan werd om Azerbeidjan te steunen tegen Armenië. (volgens tv-zender NPO).

Wij moeten allen  binnenlandse en buitenlandse vrienden van het Koerdisch volk en de vrede vragen om hun media en parlementairen om hun standpunt te verduidelijken.

Het is ook zo dringend want volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen in Turkije.

De KNK( nationaal kongres) heeft om de vrede en onderhandelingen weer op te nemen een oproep gericht aan alle lidstaten van de VN, EU en VS, tevens om het stilzwijgen van de grote media te stoppen.

Deze vuile oorlog zoals deze van onze “Arabische bondgenoten” in Jemen wordt te weinig veroordeelt!

Leon

NB: Koerdistan – letterlijk het “land van de Koerden” – is de streek in het Midden-Oosten die beschouwd wordt als het thuisland van het Koerdische volk. Na de Eerste Wereldoorlog verdeelden de geallieerden deze regio over het huidige Turkije, Syrië, Irak en Iran. In elk van deze landen werd de Koerdische bevolking vervolgens zwaar gediscrimineerd.

De vier delen van Koerdistan kenden zo verschillende – maar even droevige – historische ontwikkelingen, met bloedige repressie en ernstige mensenrechtenschendingen als rode draad

Met naar schatting 35 tot 45 miljoen mensen zijn de Koerden één van de grotere volkeren ter wereld zonder eigen staat.

De strapatsen van Erdoğan zijn velen beu. Zijn rol in Syrië, de pesterijen in de Griekse en Cypriotische territoriale wateren, de tweedracht die hij zaait binnen de NAVO, de machtsspelletjes met de EU waar hij een hybride oorlog voert via illegale migratie, de beledigingen aan het adres van regeringsleiders zoals de Franse president Macron, het geflirt met moslimextremisme en, als toetje, zijn profilering als vredesengel bij Poetin, leidden tot deze drastische inbreukprocedure waarbij Turkije zowaar uit de Raad van Europa gegooid kan worden.”

Het feit dat Erdoğan vorig jaar al het vrouwenrechtenverdrag van diezelfde Raad van Europa, dat notabene in Istanboel gesloten werd, opzegde belooft niet veel goeds inzake Turkse medewerking met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Art van Lode Goukens

Na de eerste wereldoorlog is in de Geallieerde conferentie in Londen (februari 1920)  nog beslist Turks Koerdistan onafhankelijk te maken, een akkoord dat uiteindelijk nooit werd verwezenlijkt.