Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

ACV Puls vraagt betere regelgeving voor duurzame arbeidsmigratie in de zorg

Uit onderzoek van Acerta Consult blijkt dat niet-Belgen minder vertegenwoordigd zijn in de zorgsector dan in andere sectoren. De cijfers van Acerta sluiten aan bij de vaststelling dat er in de zorg- en welzijnssector een inhaalbeweging nodig is om de diversiteit op de werkvloer te verhogen.

Het grote personeelstekort en de krapte op de arbeidsmarkt bieden hiervoor kansen.

Zij-instroom

Sinds 2021 kunnen werknemers een carrièreswitch naar de zorg maken via het opleidingstraject #kiesvoordezorg. Dit jaar starten in september 480 werknemers een opleiding tot zorgkundige of verpleegkundige. Vorig jaren waren er dat 450.

Elk jaar kunnen ongeveer 250 werknemers uit ziekenhuizen en woonzorgcentra zonder diploma een opleiding tot verpleegkundige of zorgkundige starten.

Voor ACV Puls moeten deze ‘zij-instroomtrajecten’ in de toekomst uitgebreid worden en aangevuld worden met ondersteunende maatregelen om meer mensen met migratieachtergrond de kans te geven een zorgopleiding te starten.

Arbeidsmigratie

Ook arbeidsmigratie kan één van de wegen zijn om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Dit is echter een activiteit die gevoelig is voor misbruiken.

ACV Puls stelt, niet voor het eerst, voor om een bindend kader tussen overheid, vakbonden en werkgevers vast te leggen rond een zevental assen:

  1. Bindende ethische richtlijnen om braindrain uit te sluiten. Zorgpersoneel weghalen in landen of regio’s waar er tekorten zijn in de gezondheidszorg, draagt niet bij aan een wereldwijde verbetering van de rechten op toegankelijke zorg en gezondheid. Aan de hand van criteria kan beoordeeld worden uit welke regio’s arbeidsmigratie in de zorg geen negatieve impact zal  hebben op het land van herkomst.
  2. Decretale bepalingen om misbruiken uit te sluiten en de afhankelijkheidsrelatie te doorbreken rond o.a. veilig en betaalbaar wonen, aanrekenen van kosten en inhoudingen op het loon, onzorgvuldige omgang met werkdocumenten en sociale zekerheidsrechten.
  3. Betere ondersteuning door coaching, informeren over arbeidsrechten, een eenvoudige klachtenprocedure.
  4. Verhogen van het aanbod aan taalopleidingen. Werk in de zorg- en welzijnssector is bij uitstek een beroeps waar voldoende taalbeheersing cruciaal is omdat de mens en menselijk contact centraal staat.
  5. Erkenningsvoorwaarden voor bedrijven die arbeidsmigratie organiseren.
  6. Opvolging door de inspectiediensten van de overheden.
  7. Toepassing van dezelfde anciënniteitsrechten.

Het verbeteren van de loon- en arbeidsvoorwaarden op korte en middellange termijn, investeren in meer personeel én in het aanbod zullen fundamenteel zijn om de zorg- en welzijnssector in staat te stellen om een antwoord te bieden aan de acute maatschappelijke noden en uitdagingen.

Om een krachtig signaal te geven aan de regeringen organiseert de Non-Profitsector een betoging op donderdag 2 juni 2022 in Brussel.

Nog vragen over dit persbericht?

Neem dan contact op met:

  • Olivier Remy, ACV Puls, sectorverantwoordelijke ouderenzorg, 0477 34 99 35, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   
  • Mark Selleslach, Algemeen Coördinator ACV Puls Non-Profitsector, +32 478 45 42 57 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Communicatiedienst ACV Puls | Sudermanstraat 5 | B-2000 Antwerpen | T +32 3 220 87 61 | www.acv-puls.be