Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Samenkomst 8 Mei coalitie in Breendonk

Meer dan 700 mensen (onder hen onder andere de vakbonden ACV en ABVV, middenveldorganisaties als 11.11.11, de Vrouwenraad en de Liga voor de Rechten van de Mens, en een aantal historici, kunstenaars en andere mensen uit de cultuursector. ) gingen in op de oproep van de 8 Mei Coalitie en verzamelden onder een stralende zon aan de voet van het Fort van Breendonk om te herdenken, te vieren, te beseffen dat het verzet tegen racisme en extreemrechts een werk is van elke dag. 

Ellen De Soete bracht een krachtige getuigenis als kind van het verzet en Simon Gronowski overlevende van XXste konvooi bracht een boodschap van hoop en geloof in het goede van de mens ondanks het leed dat hem  niet gespaard was gebleven. 

Marc Leemans (ACV)  en Thierry Bodson (FGTB) engageerden zich in de strijd tegen ongelijkheid en uitsluiting en droegen een duidelijke boodschap uit ter ondersteuning van de 8 Mei Coalitie gevolgd door een hartverwarmend moment toen de vertegenwoordigers van de Vrouwenraad ( Meron Knikman ) en Studentenbeweging FEF (Lucas Van Molle)  samen een vuist maakten tegen extreemrechts.

Speech Marc Leemans, herdenking overwinning op het fascisme.

Speech Thierry Bodson, herdenking overwinning op het fascisme.

Speech Meron Knikman

Speech Lucas Van Molle.

Tom Lanoye (schrijver en theatermaker ) riep op om vanaf volgend jaar rond 8 Mei samen met  Hart boven Hard in verschillende cultuurhuizen opvoeringen te plannen met een link naar 8 Mei naar analogie met de herdenking in Nederland.

Speech Tom Lanoye.

Tussen de verschillende sprekers werden er prachtige vertolkingen gebracht van het partizanenlied, de moorsoldaten en werd er afgesloten met  Bella Ciao en een Warme oproep om volgend jaar hier terug aanwezig te zijn.

Nele Van Parys zingt het Partizanenlied/chante la chanson partisane!

Tristan Faes en Nele Van Parys zingen "De Moorsoldaten".

Nele Van Parys en Tristan Faes zingen/ chanter Bella Ciao. Bloemenneerlegging - dépôt de fleurs

Daarna volgende de bloemenhulde bij de omgekeerde driehoek, een teken van diep respect voor de slachtoffers van oorlog, haat en fascisme. 

Ook de LEF vertegenwoordiger nam in naam van LEF-FGE deel aan de bloemenhulde.

 

Raoul Flies

Beeldverslag LEF-FGE : https://photos.google.com/album/AF1QipOJ3BtMEeEQmKBCNS7Hy9yav3ZIkMZMIwuYi5N1 en https://vimeo.com/channels/leffge

Met dank aan   Stream Media voor het gebruik van het beeldmateriaal