Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

 

Kom op 20 juni op straat voor onze koopkracht!

BESTE MAKKERS

 

 In de zomer zijn het niet alleen de temperaturen die moeten stijgen. Ook ons loon!

De prijzen lopen de spuigaten uit. Onze koopkracht is in gevaar. We voerden al actie in april en mei maar ook in juni zullen we op straat komen. Niet om van de zon te genieten maar om actie te voeren voor onze koopkracht!

We zitten vandaag in een crisis en in een crisis moet er snel geschakeld worden. En er zijn wel degelijk manieren om de koopkracht op peil te houden en zelfs te versterken.

Op korte termijn moet de regering de nodige maatregelen nemen om de facturen van de gezinnen betaalbaar te houden. Die maatregelen moeten doeltreffend, duurzaam en dus onmiddellijk zijn. 

Op middellange termijn is er onze loonvorming. Elke 2 jaar wordt er door de werkgeversorganisaties en vakbonden onderhandeld over loonsverhogingen voor de twee daaropvolgende jaren (in een Interprofessioneel Akkoord of IPA).

Dat gebeurt aan de hand van een loonnorm die door de Wet van ‘96, de loonnormwet, wordt bepaald. In 2017 werd die loonnormwet door de regering-Michel aangepast. De werkgevers waren hiermee fel in hun nopjes want sindsdien is er geen sprake meer van echte loonsverhogingen.

Er werd zodanig gemorreld aan het mechanisme dat de huidige Wet van ’96 verhindert dat de lonen op een rechtvaardige manier verhoogd kunnen worden. De loonnorm die wordt opgelegd stemt niet overeen met de economische realiteit zoals de winstmarges van de ondernemingen. Die wet zit dus verkeerd in elkaar.

Naast een verbeterde loonnormwet, moet het ook duidelijk zijn dat er aan het systeem van de automatische loonindexering niet kan worden geraakt. Gelukkig hebben we nog deze belangrijke schokdemper die de gezinnen beschermt bij zware tegenslagen zoals we die hebben gekend.

We hebben structurele veranderingen nodig:

  • een definitieve btw-verlaging naar 6% voor elektriciteit en aardgas;
  • het uitbreiden van de doelgroep voor sociaal tarief bestendig maken;
  • een betere vergoeding van verplaatsingskosten
  • de invoering van een omgekeerd cliquetsysteem op energieprijzen en prijzen aan de pomp zodanig dat die prijzen gecorrigeerd worden;
  • het afromen van de overwinsten van de energiebedrijven en ze laten terugvloeien naar de gebruikers, in de eerste plaats de werknemers en de gezinnen;
  • loongelijkheid tussen vrouwen en mannen en dus het wegwerken van de loonkloof van 22.7%;
  • en tot slot de hervorming van de loonnormwet en de handhaving van onze automatische loonindexatie.

Afspraak op maandag 20 juni aan het Noordstation te Brussel. De betoging start om 11 uur! 

Meer info op www.bbtk.org

Kameraadschappelijk,
Myriam Delmée, Voorzitter BBTK
Jan-Piet Bauwens, Ondervoorzitter BBTK

We houden je gegevens bij om in staat te zijn de nieuwsbrief te verzenden. Wil je graag onze privacypolicy in detail lezen, lees die dan na op onze website.

Ons privacybeleid werd uitgebreid en verduidelijkt. Het licht toe hoe wij met jouwpersoonsgebonden gegevens omgaan met het oog op privacy in het algemeen en de Europese General Data Protection Regulation (GDPR) in het bijzonder. Lees je graag alleacs in detail na? Surf dan naar bbtk.org/privacy

BBTK | Joseph Stevensstraat 7 | 1000 Brussel