Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Over bazen die het stakingsrecht willen schrappen

Sommige werkgevers proberen werknemers te ontmoedigen of zelfs om te kopen opdat ze niet aan vakbondsacties zouden deelnemen.

Wij ontvangen berichten dat sommige bazen werknemers proberen te ontmoedigen om aan vakbondsacties deel te nemen. Erger nog: ze bieden voordelen, geschenken, aan diegenen die niet meedoen.

Aan de vooravond van de nationale betoging van 20 juni, is het van belang eraan te herinneren dat sancties tegen stakers en de toekenning van bonussen aan niet-stakers bij wet verboden zijn.

Onhoudbare situatie

Het leven wordt steeds duurder. De prijzen stijgen snel. Werknemers zijn de eersten om de schok te voelen. Er komen ijzingwekkende getuigenissen binnen. Minder eten aan het eind van de maand, buikpijn krijgen bij de gedachte dat je moet tanken om naar je werk te gaan … Het is niet langer houdbaar.

De afgelopen maanden vonden in alle uithoeken van ons land acties plaats ter verdediging van de koopkracht en de vakbondsvrijheden. Eén van de belangrijke doelen: de wijziging van de wet op de loonnorm, die de vakbonden belet over echte loonsverhogingen te onderhandelen. Daartoe lanceerden de vakbonden een petitie, die in slechts 2,5 maand bijna 90.000 handtekeningen verzamelde. Dankzij de massale mobilisatie, zowel op straat als online, wordt de loonnormwet in juni in het parlement besproken.

Omkoping

Sommige bazen proberen werknemers ervan te weerhouden deel te nemen aan bepaalde acties. Dat is het geval in het bedrijf van gezinshulp Corinne Sotiau, afgevaardigde van ABVV Horval. “We waren met 22 ingeschreven voor de manifestatie van 20 juni. Intussen trokken vier werknemers zich terug, omdat ze onder druk werden gezet door de directie.”

De directie wil een aanwezigheid van 60% van het personeel op de dag van de betoging opleggen. Zoals Corinne tijdens de laatste ondernemingsraad uitlegde, bestaat er in haar sector echter geen minimale dienstverlening. De onderneming zou derhalve op de dag van de betoging kunnen draaien zoals in het weekend of op feestdagen.

“De werkgevers gingen zo ver dat zij kratten bier beloofden aan degenen die niet aan de actie van 13 mei deelnamen”

Dit is helaas geen alleenstaand geval. Bij Trendy Foods in Chaineux gingen de werkgevers zelfs zover dat zij kratten bier beloofden aan degenen die niet aan de actie van 13 mei deelnamen. Ook dwongen zij degenen die zich zouden mobiliseren om de dag voor de demonstratie over te werken. Als gevolg daarvan zijn vijf mensen niet komen opdagen.

“Stakers en niet-stakers worden verschillend behandeld,” zei de vakbondsdelegatie van ABVV Horval. “Wat meer is, ze bieden drank aan om de arbeiders om te kopen … Dat is onaanvaardbaar!”

Kwestie van solidariteit

“Het onvermogen van de directie om de situatie van de werknemers te begrijpen is stuitend,” verklaart Corinne. “We hebben alleenstaande moeders met kinderen in onze afdelingen. Het is moeilijk voor hen om de eindjes aan elkaar te knopen.”

De syndicale delegatie van Trendy Foods legt uit dat sommige werknemers zelfs om voorschotten op hun loon hebben moeten vragen om hun rekeningen te kunnen betalen. “Als zo veel mensen aan de acties deelnemen, is daar een reden voor. Zij worden rechtstreeks getroffen door de prijsstijgingen. Maar sommigen zijn er ook uit solidariteit.”

“We hebben de tijd genomen om onze eisen aan de directie uit te leggen: de wijziging van de wet van ’96 die ons een maximale loonmarge van 0,4% oplegt terwijl het bedrijf grote winsten maakte tijdens de coronacrisis. Helaas volstond dit niet.”

Staken is een recht

De acties van 13 mei en 20 juni vallen onder een stakingsaanzegging. Dit betekent onder meer dat de vakbonden de werkgeversorganisaties formeel op de hoogte hebben gebracht. Het is niet aan de werkgever om te proberen werknemers ervan te weerhouden deel te nemen aan acties in sectoren waar geen minimale dienstverlening bestaat.

De ABVV-delegees herinneren er ook aan dat de wettige uitoefening van het stakingsrecht in geen geval mag worden bestraft. Voordelen bieden aan niet-stakers is verboden onder Belgische, Europese en internationale regelgeving. Discriminatie op de werkvloer of binnen de sociale zekerheid omdat iemand lid is van een vakbond kan bestraft worden met een forfaitaire schadevergoeding gelijk aan zes maanden brutoloon.

Verdere informatie

Handleiding collectieve actie

Brochure vakbondsvrijheden

Bron: https://denieuwewerker.be/over-bazen-die-het-stakingsrecht-willen-schrappen/