Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Kan je jouw energierekening en brandstof niet meer betalen, terwijl olie- en gasmaatschappijen recordwinsten opstrijken?

Het is hoog tijd om te eisen dat zij hun eerlijk deel betalen om de druk op huishoudens te verlichten.

De Belgische regering moet onverwijld belasting heffen op de overwinsten van olie- en gasbedrijven die ervoor hebben gekozen de prijzen te verhogen in hun streven naar obscene winsten om hun CEO's en rijke aandeelhouders verder te verrijken.

Oliemaatschappijen, waaronder TotalEnergies, Shell, hebben decennia lang tientallen miljarden dollars verdiend door hand in hand met Poetin te werken aan de ontwikkeling van de Russische olie- en gasproductie, terwijl zij zijn regime een blanco cheque geven.

Nu profiteren ze weer door gezinnen over de hele wereld te belazeren aan de benzinepomp en in de energierekeningen. Spectaculaire, historische, onfatsoenlijke winsten terwijl gezinnen de broekriem aanhalen.

Spectaculaire, historische, onfatsoenlijke winsten terwijl gezinnen de broekriem aanhalen....

Greenpeace heeft de rekensom gemaakt: alleen al in België hebben de oliemaatschappijen in twee maanden 68 miljoen aan overwinsten gemaakt sinds het begin van de oorlog.

Veel Europese staten hebben besloten belasting te heffen op de overwinsten van olie- en gasbedrijven zoals Shell en TotalEnergies. België heeft dat nog niet gedaan. Er is ook een historisch precedent voor een eenmalige belasting! Na de Tweede Wereldoorlog heeft België de overwinsten van ondernemingen belast.

Laten we premier Alexander De Croo en de minister van Energie Tinne Van der Straeten vragen de overtollige winsten van olie- en gasbedrijven te belasten met een minimum van 25%.

Voeg uw naam toe om de Belgische regering op te roepen een ambitieuze wet op de windfall tax aan te nemen en een einde te maken aan de hebzucht van bedrijven!