Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Vredescollectief Ieper dankt jullie Frontnacht is niet meer, ook dankzij jou!


Actie van onderuit, die plots voor heel wat druk op de ketel zorgt, en het stadsbestuur doet inzien dat de vergunning voor Frontnacht intrekken de enige optie is. Dat hebben we samen gerealiseerd. En daarvoor willen we via dit bericht graag iedereen die – hoe klein of groot ook – bijdroeg aan deze verwezenlijking van harte bedanken.

 


Een korte reconstructie: in mei raken de plannen voor het festival Frontnacht bekend. De onafhankelijke nieuwssite Apache slaagt er meteen in de bedreiging voor een vreedzame samenleving te detecteren. Vervolgens wijdt De Standaard er een stuk aan en trekt Groen Ieper in de gemeenteraad van die maand aan de alarmbel. Er is enige bezorgdheid bij de schepenen, maar desondanks wordt de vergunning toch afgeleverd. De verantwoordelijkheid voor deze beslissing wordt bij het OCAD gelegd dat ‘een niet-bindend negatief advies gaf’.Vervolgens startte Groen de petitie 'Stop Frontnacht'.


Naast dit protest kwam er een oproep tot explicieter verzet tegen ‘Frontnacht’. Zo werd het Vredescollectief Ieper geboren. Een brede waaier van middenveldorganisaties en bezorgde burgers sloot zich aan. Het collectief verzamelde bewijsmateriaal dat verschillende groepen die op Frontnacht zouden optreden linkte aan het verheerlijken van geweld, racisme, fascisme, nazisme en zelfs terrorisme. Samen met die open brief kwam er ook een burgerpetitie via Avaaz, die in een heel korte tijd door bijna 5.000 mensen ondertekend werd. De open brief en de petitie zorgden voor een storm van protest tegen de vergunning voor dit neonazifestival: prominente burgers en experten spraken zich uit tegen het festival in de nationale en internationale pers. Met als klap op de vuurpijl een Duitse expert in extreemrechtse groepen die waarschuwde dat mensen van kleur of LGBTQI+ Ieper beter zouden vermijden dat weekend, waardoor de nationale politiek zich ging mengen.
Een bewijs dat als bezorgde burgers en organisaties de handen in elkaar slaan, we tot veel in staat zijn. En in dit geval het bestuur tot inzicht kunnen brengen en de politiek toch moet buigen.


We danken dan ook van harte alle mensen en organisaties die zich samen met ons verzet hebben, die de open brief hebben ondertekend, bijgedragen hebben tot het verzamelen van informatie, of zelf een tekst of oproep hebben geformuleerd. Dikke merci!
Als Vredescollectief Ieper blijven we alert: we zullen blijven strijden tegen de normalisering van extreemrechts en tegen het ontrollen van lopers voor fascisme. Tegen geweld, tegen racisme, voor vrede, voor verdraagzaamheid. We willen dit realiseren door actieve betrokkenheid bij lokaal overleg en beleid van Vredesstad Ieper.

Namens Vredescollectief Ieper