Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Verbied alle militaire aanvallen op kerncentrales

 

 
 
Een kernramp komt nu wel akelig dichtbij.

In maart hebben Russische troepen een grote Oekraïense kerncentrale met zes kernreactoren onder vuur genomen -- en de gevechten worden steeds intenser.

Raketten komen tot ontploffing in de buurt van de reactoren, en één misstap volstaat om een kernramp te ontketenen -- met ziekte, dood, ontheemding en klimaatverval op enorme schaal tot gevolg.

Maar weet je wat pas echt te gek voor woorden is? Een totaalverbod op het bombarderen van kerncentrales bestaat niet in de internationale wetgeving! Maar nu hebben we een unieke kans om een nieuwe internationale wet tegen militaire aanvallen op kernreactoren dichterbij te brengen.

Toponderhandelaars nemen deze week een besluit. Volgens insiders kan een gigantische oproep van burgers het verschil maken. Sluit je nu aan! Zodra onze oproep oorverdovend is, zullen we ze live aan de onderhandelingstafel in New York laten horen.

Volgens experts zal dit soort besluit de druk opvoeren om een einde te maken aan de aanhoudende gevechten bij de Oekraïense kerncentrale en aanvallen op andere atoomcentrales wereldwijd helpen voorkomen.

VN-onderhandelaars zitten op dit moment samen om de crisis te bespreken. Ze zouden deze cruciale stap kunnen zetten en eisen dat Rusland zijn troepen terugtrekt uit de kerncentrale in Oekraïne, zodat onafhankelijke experts de schade kunnen opmeten.

Maar dat vergt moed. En daar kan de steun van burgers bij helpen. Voeg jouw stem toe aan deze oproep tot gezond verstand -- we zullen ze persoonlijk overhandigen tijdens de VN-onderhandelingen, voor het te laat is.

Geplaatst: 22 augustus 2022
 
 

Aan alle VN-staten die het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens​ ondertekend hebben:

Wij, burgers van over de hele wereld, zijn doodsbang voor een mogelijke kernramp in Oekraïne. Daarom roepen we u op om de evaluatieconferentie van het Non-proliferatieverdrag te benutten om op te roepen tot een totaalverbod op gevechten in de buurt van kernreactoren, ze te demilitariseren en een 'veilige zone' met een omtrek van minstens 30 km te creëren. We roepen u ook op om van Rusland te eisen dat het onmiddellijk onafhankelijke inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap toegang verleent tot de kerncentrale van Zaporizja.