Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

 

Brussel, 15 september 2022

 

Vlaamse regering mag niet langer dralen met energie-maatregelen

 

In de hoorzitting van het Vlaams Parlement rond de energiecrisis benadrukte Ann Vermorgen van het Vlaams ACV dat de Vlaamse regering op heel korte termijn met maatregelen moet komen. Heel veel Vlamingen kreunen al maandenlang onder de impact van de energiefacturen. Nog langer dralen  is schuldig verzuim, zeker nu het aantal mensen in armoede stijgt. Het is onbegrijpelijk dat deze sense of urgency er blijkbaar nog niet is. Een Vlaams begrotingsevenwicht is nu ondergeschikt aan de noodzakelijke ondersteuning van mensen in financiële nood. Het groeipakket en de huurpremie moeten versterkt worden. Vlaanderen kan zich niet verschuilen achter het federale of Europese niveau, het Vlaams ACV dringt aan om niet te wachten tot de septemberverklaring maar mensen nu perspectief te geven.

 De energiecrisis is acuut. Facturen stijgen voor de bijna iedereen. Er is zwaar inkomensverlies, ook voor werkenden. De sterkste impact de is voor laagste inkomens en lage middenklasse. Mensen met lage inkomens wonen meestal ook in de slechtst geïsoleerde woningen. Vervoerskosten stijgen, onkostenvergoedingen (bijna) niet. Dat terwijl lage inkomens al het zwaarst geraakt werden door corona en tijdelijke werkloosheid, ze hebben geen buffers. Bovendien is er grote onzekerheid bij mensen over uiteindelijke kosten. 

De Inkomensschok kan én moet ook worden opvangen met het Vlaams instrumentarium. Het groeipakket moet versterkt worden: de historische onder-indexering van het groeipakket moet gecorrigeerd worden. De bedragen én inkomensgrenzen moet gekoppeld worden aan de gezondheidsindex. Tegelijk moet er een tijdelijke sociale toeslag voor energie ingevoerd worden. Ook de Vlaamse huurpremie moet versterkt worden met een tijdelijke toeslag voor energie.

Op middellange termijn moet de Vlaamse regering de Renovatiemaatschappij oprichten om zo met een collectieve aanpak en massieve renovatiegolf gezinnen weerbaar te maken door de energie-omslag te versnellen.

Vlaanderen kan zich niet verschuilen achter het federale of Europese niveau, het Vlaams ACV dringt aan om niet te wachten tot de septemberverklaring maar mensen nu perspectief te geven.

David Vanbellinghen, ACV Pers- en informatiedienst
0477 37 88 17

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.hetacv.be