Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Persbericht ACV- CM 22 september 2022  

Geen sanctionering voor langdurig zieken!

Donderdag 22 september zal het federaal parlement stemmen over financiële sancties voor langdurig zieken. ACV en CM klagen samen de halsstarrigheid aan waarmee de regering deze sanctionering doorduwt. Zulke maatregelen zijn niet effectief, duwen zieken verder in de miserie, en leiden af van de hoofdoorzaak van een half miljoen langdurig zieken: het niet aanpakken van ziekmakend werk.

 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke legt vandaag het parlement een wet voor om langdurig zieken financieel te sanctioneren. Werken ze als patiënt "onvoldoende mee" aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt, dan riskeren ze een deel van hun ziekte-uitkering te verliezen.

Bijvoorbeeld het niet niet-invullen van de gezondheidsvragenlijst die na 10 weken een ziekte wordt toegestuurd, of niet ingaan op gesprekken met het ziekenfonds vallen hieronder. Op een ziekte-uitkering van bijvoorbeeld 1.600 euro kan men maandelijks 40 euro inhouden.

Deze maatregel is aangeklaagd door experten, mutualiteiten, patiëntenverenigingen en de sociale partners. Onderzoek en buitenlandse ervaringen tonen namelijk aan dat uitkeringssancties eenvoudigweg niet werken om langdurig zieken terug aan de slag te krijgen, integendeel.

Dreigen met een verlies aan inkomen werkt niet, maar ondergraaft het noodzakelijk vertrouwen in het begeleidingsproces, en duwt mensen in een reeds zeer precaire situatie verder in de miserie. Enkel een positieve en omvattende aanpak werkt, met een effectief re-integratiebeleid op individueel en collectief niveau.

Het is des te meer onbegrijpelijk dat men financiële sancties invoert in een context waarin veel mensen al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. En zeker voor gezinnen met een langdurig ziek gezinslid is het precair: 40% van hen moet reeds geneeskundige verzorging uitstellen. Het is onbegrijpelijk om een groep die al worstelt met het betalen van de nodige geneesmiddelen, nog eens financieel te sanctioneren.

Uiteindelijk leidt deze maatregel vooral de aandacht af van de echte redenen van de toename van het aantal langdurig zieken: een vergrijzende beroepsbevolking, te beperkte maatregelen voor werknemers op het einde van hun loopbaan, de verhoging van de pensioensleeftijd en het organiseren van ziekmakende arbeid.

Ziek zijn is geen keuze. Pak ziekmakend werk aan, niet de ziekgemaakte werknemer!

Meer informatie:

Maarten Hermans, ACV, 0494 10 84 42

Clara Vanmuysen, CM, 0498 23 15 99