Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Regionale vakbondsacties 20 oktober  

Onder het motto “Zij de winst, wij de pijn” voerden  ABVV en ACV  op 20 oktober 2022 regionale acties in Vlaanderen, Wallonië en Brussel voor bijkomende maatregelen om de pijn van de energiefactuur voor de gezinnen te verlichten. LEF was bij de actie in Brussel uit solidariteit en om verslag uit te brengen, inclusief beelden van deze geslaagde actie.

Op 20 en 21 oktober kwam de Europese Raad samen. De werknemers en uitkeringstrekkers lieten dus hun stem horen over deze grootschalige schandalige noodsituatie.

In Brussel: aan de deuren van de Europese commissie en andere EU-instellingen, werd het woord gevoerd door een verantwoordelijke van ACV en door Estelle Ceulemans federaal secretaresse van ABVV. Meerdere andere betogers getuigden van hun netelige toestand en van deze van hun collega’s met bijval van alle betogers ondanks er stortregen viel.

Kameraad Estelle Ceulemans die op een van mijn vragen zei “ik schrijf mijn  redevoeringen niet op voorhand, want ik beleef ze, dat is mijn voorkeur”. In haar vurige speech, zoals altijd, zei ze

De prijzen rijzen de pan uit en de kosten van het levensonderhoud worden voor heel veel gezinnen onbetaalbaar, De zorgwekkendheid waarmee steeds meer werknemers en uitkeringsgerechtigden te maken krijgen, zelfs de kinderen en de zelfstandigen is onanvaardbaar.(door de betogers herhaald) Deze energie waarover de europese leiders gaan beslissen, is door de werkers geproduceert en dus eigendom van alle werkers, van ons allen. 

De federale regering heeft tijdens het begrotingsconclaaf maatregelen genomen. Maar die zijn ontoereikend en tijdelijk, en maken geen einde aan de precariteit  Daarbij deze maatregelen leiden tot een stijging van de overheidsschuld, waar de werknemers voor de zoveelste keer voor zullen opdraaien, wat hun welzijn rechtstreeks weer meer aantast.

Toegang tot energie kan niet langer worden beschouwd als een luxe, want het gaat om een essentieel gemeenschappelijk goed.

Door de liberalisering van de energiemarkt op te leggen, draagt de Europese Unie de hoofdverantwoordelijkheid voor de huidige situatie.  Europa moet snel een einde maken aan de schandalige marktpraktijken en zich in de eerste plaats inzetten voor de noden van al zijn burgers!

Het is immers de Europese Unie die dit essentiële eigendom  heeft overgeleverd aan onaanvaardbare speculatie en de deur heeft opengezet voor oorlogsprofiteurs.

Nogmaals de Europese instellingen moeten dringend actie ondernemen: door prijzenplafonds op te leggen,  door de energiesector opnieuw te nationaliseren en door de nodige maatregelen te nemen om de bevoorradingsbeveiliging voor iedereen te waarborgen

Onze acties kaderen bijgevolge in drie belangrijke eisen van de socialistische vakbond: belasting op overwinsten, een prijsplafond voor energie en een nationalisering van de energiesector. NU moet de overwinstbelasting krachtig zijn en mag niet enkel van toepassing zijn op de energiesector. Er zijn andere sectoren/bedrijven die door de uitzonderlijke omstandigheden bovenmatige winsten boeken, ook zij moeten hun steentje bijdragen. Wie uitzonderlijk hoge winstmarges blijft boeken, moet zich aan een verhoogd belastingtarief wennen.

Estelle Ceulemans.

Conclusie: Snelle prijsblokkering: het aandeel van de energieprijzen in de totale inflatie (vorige maand ruim 11%) is aanzienlijk. Ruime sociale tarieven en tarieven voor een basispakket zijn stappen in de goede richting, een prijsblokkering van energie zou de inflatie behoorlijk kunnen temperen en de gezinnen meer ademruimte bieden. Daarvan kan de economie en de handelaars beter worden. Ook op nationaal niveau kan hieromtrent een initiatief genomen worden. In sommige Europese landen (Frankrijk, Spanje, nu ook Nederland) gebeurt dit al.

Overheidscontrole: de liberalisering van de energiemarkt heeft duidelijk gefaald. Concurrentie moest de gezinnen ten goede komen met kwalitatieve dienstverlening en scherpe prijzen, zo werd ons indertijd verteld. Vandaag zien we het resultaat: matige service en energierekeningen onbetaalbaar, die de pan uit swingen. De overheid moet snel weer meer controle uitoefenen over deze strategisch belangrijke sector.

De sociale noodsituatie van vandaag is ook onlosmakelijk verbonden met de klimaatcrisis. De grenzeloze winsthonger van privéspelers is moeilijk verenigbaar met de oplossingen die nodig zijn om de facturen vandaag betaalbaar te maken en de planeet morgen leefbaar te houden.

Er worden symbolische acties georganiseerd, zoals soepbedeling en flyering. Er worden militantenconcentraties georganiseerd op strategisch belangrijke plekken, zoals bij energieprofiteurs als Engie (5 miljard euro nettowinst in de eerste jaarhelft, een verdubbeling), en bij de Europese instellingen.

De acties van 20 oktober, verspreid over de Belgische provincies, moeten de druk opvoeren op Belgische en Europese beleidsmakers en op de werkgevers.

Ten laatste: openbare diensten dienen u, privé diensten verdienen aan u!

HERINNERING: Op 9 november vervolgt ABVV het actieplan met een interprofessionele staking voor meer koopkracht, voor echte loonsverhogingen, voor het behoud van de automatische loonindexering en bijkomende energiemaatregelen.

Leon

Beelden van de actie

vimeo.com/channels/leffge