Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Klimaatactivisten en klimaatjongeren zijn niet te spreken over de toespraak van premier Alexander De Croo op de klimaatconferentie. De jonge klimaatactivist Benjamin Van Bunderen Robberechts van "Justice for Rosa" zei dat de premier "vijf minuten verkwist heeft". Zanna Vanrentherghem van de Klimaatcoalitie zit op dezelfde lijn: "Vijf minuten, nul inhoud." Greenpeace vindt de toespraak dan weer "leeg en teleurstellend".

De Croo gaf in Sharm-el-Sheikh onder meer een sneer aan de klimaatactivisten die bekende schilderijen bekladden om meer aandacht te vragen voor het klimaat, en voor meer klimaatactie. "De enige weg vooruit is door elkaar de hand te reiken, door partnerschappen te smeden, niet door met verf te gooien", zei hij.

 

Benjamin Van Bunderen Robberechts is een jonge klimaatactivist van Justice For Rosa en verblijft ook op de COP27. Hij is niet zo gelukkig met de woorden van de premier, om het zacht uit te drukken: "Dit was een zeer verwijtende speech. De Croo vertelde dat hij zich constructief wil opstellen, maar dat doe je niet door de vijf minuten die je hebt om de wereld toe te spreken, te gebruiken om activisten te ridiculiseren. Hij heeft die vijf minuten verkwist."

Van Bunderen Robberechts verloor zelf een vriendin tijdens de waterbom van juli vorig jaar. Hij zag voor zijn ogen hoe de 15-jarige Rosa omkwam in het kolkende water. "De Croo spreekt ook over bedrijven die het moeilijk hebben. Er zijn in België 40 mensen gestorven in de overstromingen die veroorzaakt werden door de klimaatverandering, en duizenden meer over de rest van de wereld. Zou hij niet beter daarover praten? Zou het doel van de COP niet moeten zijn om mensen te beschermen?"

"Kostbare speechtijd om te herhalen dat technologie de wereld zal redden"
Zanna Vanrenterghem van de brede Klimaatcoalitie is eveneens teleurgesteld. "5 minuten, 0 inhoud", is het harde oordeel."Er zijn 100 oplossingen die wij als klimaatcoalitie anderhalf jaar geleden al hebben voorgesteld aan de premier en hij gebruikt zijn kostbare speechtijd om klimaatactivisten te vertellen dat ze het wat rustiger aan moeten doen, en om te herhalen dat de technologie de wereld zal redden."

"Echte gevaar zijn fossiele brandstoffen, niet de activisten"
Boon Breyne van Youth4Climate is teleurgesteld dat de premier verwijst naar technologie als een soort reddende engel. "Op die manier wordt jongeren een leugen voorgehouden", vindt Breyne, die zelf ingenieur is. Want eerst en vooral moet de uitstoot van broeikasgassen sterk naar omlaag. De oproep van de premier aan jongeren om wetenschappen te gaan studeren, "klinkt als een oproep uit de jaren 70", aldus nog Breyne.

De uithaal van de premier naar de klimaatactivisten die met verf kunstwerken bekladden, valt ook bij Youth4Climate slecht: "Zoals VN-baas Guterres het zei: niet zij vormen het gevaar, maar wel zij die blijven investeren in fossiele brandstoffen, of de bedrijven die fossiele brandstoffen bovenhalen."

Bekijk de bron en de beelden: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/08/reacties-speech-de-croo/