Brussel, 29 november 2022
Onwerkbaarheid van de loonnormwet opnieuw bewezen
De regering weigert loonsverhogingen voor werknemers in de privésector en de autonome overheidsbedrijven. Als doekje voor het bloeden komt er een energiepremie. Ook bij vorige IPA ronde werd bepaald dat werknemers in bedrijven die het goed deden tijdens de coronapandemie een cheque van maximaal 500 euro konden krijgen. Uiteindelijk kreeg amper de helft van de werknemers in de privésector, zo’n 1,5 miljoen mensen, een coronapremie van slechts gemiddeld 280 euro. De criteria voor de toekenning van de energiepremie zijn nu nog een pak strenger... Het ACV ziet ook andere problemen met deze premie. De energiepremie is ten eerste niet bruto, dus er worden geen sociale rechten mee opgebouwd en het brengt minder op voor de sociale zekerheid. Het is ook slechts een eenmalige premie, terwijl werknemers recht hebben op een structurele verbetering. Hoe welgekomen ook, het blijft een doekje voor het bloeden. Zelfs als mensen deze premie zouden krijgen, blijft voor hen “de maand nog altijd veel te lang voor hun loon”.
Deze energiepremie bewijst opnieuw de onrechtvaardigheid van de loonnormwet. Met deze premie onderstreept de regering zelf de onwerkbaarheid van de loonnormwet. Het ACV blijft daarom hameren op de noodzaak van wetgeving die onderhandelde loonstijgingen mogelijk maakt. Het ACV wil vrij over brutolonen kunnen onderhandelen. De IAO tikt België ook stevig op de vingers voor het gebrek aan vrije loononderhandelingen.
Het is positief dat de regering eindelijk het geld voor de welvaartsenveloppe vrijmaakt. Dat budget moet nu zo snel mogelijk naar de mensen met de laagste pensioen en uitkeringen; zij hebben het heel erg moeilijk. Maar het ACV betreurt dat de regering bij oude recepten blijft zweren, zoals het blinde geloof dat de werkloosheidsuitkeringen te hoog zijn. Heel wat werkloosheidsuitkeringen bevinden zich nu al onder de Europese armoedegrens! Volgens cijfers van Eurostat leeft de helft van alle werklozen tussen de 18 en 64 jaar in ons land van een inkomen dat onder de Europese armoedegrens ligt. Een recent rapport van de RVA toont aan dat werklozen financieel straffen géén effect heeft op de uitstroom naar werk. Bovendien komt de beschermingsfunctie van de werkloosheidsuitkering alsmaar meer onder druk. Je kan mensen niet met de financiële roe naar nieuw werk jagen , maar men moet drempels wegwerken die langdurig werklozen ondervinden. De beslissing om het minimumloon te verhogen is goed, maar het is onaanvaardbaar dat dit blijkbaar enkel kan door op de laagste uitkeringen te besparen. Dit is het herverdelen van armoede en miserie.
Omdat koopkracht cruciaal is, zullen er acties volgen in de komende maanden. Het ACV acties dekt deze acties alvast tot einde maart. Om de druk te verhogen voor een echt werkbaar prijsplafond zal er ook op 15 december een actie in gemeenschappelijk vakbondsfront komen tijdens de Europese top.
Met vriendelijke groet,
David Vanbellinghen, ACV Pers- en informatiedienst
0477 37 88 17
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.