Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

  

#MarcherenMarcheert:De Klimaatcoalitie vindt gehoor bij de Eerste Minister

Op de avond van de Klimaatmars hebben Nicolas Van Nuffel en Zanna Vanrenterghem, Voorzitter en Vicevoorzitser van de Klimaatcoalitie, Alexander De Croo officieel uitgenodigd om hen te ontvangen. 30.000 mensen bijeenbrengen voor een Klimaatmars kon de premier niet onverschillig laten.

Hun oproep bleef niet onbeantwoord. De premier heeft op 5 december een delegatie van de Klimaatcoalitie ontvangen. Naast Zanna Vanrenterghem ook nog Benjamin Clarysse, Penningmeester, John Dams, Coördinator en Rebecca Thissen, politiek coördinator van de Klimaatcoalitie. Nicolas Van Nuffel, kon de vergadering wegens ziekte helaas niet bijwonen.

De delegatie overhandigde het Memorandum voor een Belgische Green New Deal. Dit document is het resultaat van een participatief proces door de leden van de Klimaatcoalitie, voltooid in maart 2021.

Deze "100 oplossingen voor het klimaat" biedt concrete voorstellen voor een coherent en sociaal klimaatbeleid. In totaal gaven we 20 exemplaren, eentje voor elke Minister of Staatssecretaris.

De premier toonde zich bezorgd over de klimaatproblematiek en is bereid om samen naar oplossingen te zoeken. Het gesprek met de Klimaatcoalitie verliep open en constructief, waarbij veel thema’s aan bod kwamen. Van industriële transitie, fiscale hervorming, landbouw als deel van de oplossing tot het afbouwen van fossiele subsidies. 

Het belangrijkste voorstel kwam van de premier zelf: “Laten we tot het einde van de legislatuur samenwerken.” De Klimaatcoalitie werd uitgenodigd om Alexander De Croo "uit zijn comfortzone te halen", om hem en zijn adviseurs uit te dagen. Hoe dit concreet zal gebeuren, wordt verder opgevolgd door de experten van de Klimaatcoalitie.

We kunnen wel al bevestigen dat #MarcherenMarcheert. De stem van 30.000 burgers die op 23 oktober bijeenkwamen en de bijna honderd organisaties die samen de Klimaatcoalitie vormen, werden door de premier gehoord.