Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Sociale onrust bij Gents staalbedrijf Arcelor Mittal na ontslag vakbondsafgevaardigde

Bij het Gentse staalbedrijf Arcelor Mittal is sociale onrust ontstaan na het ontslag van een vakbondsafgevaardigde. Volgens de vakbond gaat het om een syndicale afrekening, maar het staalbedrijf ontkent dat op sociale media. Vooral het feit dat het ontslag niet via de arbeidsrechtbank gebeurt, is voor de vakbond een brug te ver. "Als ze elke kritische vakbondsafgevaardigde gaan afdanken, maken ze de vakbond monddood ", zegt Marc Staelens van de socialistische vakbond.

Net voor de kerstdagen kreeg een reserve afgevaardigde van de socialistische vakbond ABVV van staalbedrijf Arcelor Mittal te horen dat hij ontslagen was. "Door zijn werk als afgevaardigde, gaat het hier om een beschermde werknemer", legt Marc Staelens van ABVV uit. 

"Dat ze niet via rechtbank gaan, toont aan dat ze geen reden hebben"

"Zo'n ontslagprocedure verloopt normaal gezien via de arbeidsrechtbank. Er is dan sprake van een zwaarwichtige reden en de rechter moet dan beslissen of het ontslag terecht is of niet. Hier heeft Arcelor Mittal die stap overgeslagen. Het bedrijft betaalt gewoon het maximumbedrag en volgens ons toont dat aan dat er geen echte reden is voor het ontslag."

Volgens de vakbond gaat het om een syndicale afrekening. "Wij kunnen dat zomaar niet laten voorbijgaan. Het zou mooi zijn als iedereen in België zo begint te werken. Als ze heel veel geld hebben en er loopt een ambetante, kritische afgevaardigde rond, dan danken ze die af en ze zijn er vanaf. Op termijn kunnen ze de vakbond op die manier monddood maken."

"Voeren consequent beleid en behandelen elke werknemer op dezelfde manier"

Arcelor Mittal heeft intussen gereageerd op sociale media. Het staalbedrijf zegt dat "het inzet op een motiverend personeelsbeleid, waarbij medewerkers kansen krijgen om zich te ontplooien en hun talenten te ontwikkelen. We vertrekken hierbij vanuit onze vier bedrijfswaarden: respect, openheid, samenwerking en subsidiariteit. Soms moeten we helaas vaststellen dat het functioneren van een medewerker niet rijmt met dit beleid of onze waarden. Uiteindelijk kunnen we dan jammer genoeg niet anders dan afscheid nemen van deze medewerker. We voeren hierbij steeds een consequent beleid waarbij we elke medewerker op dezelfde manier behandelen."

Actie aan de ingang van Arcelor Mittal

De socialistische vakbond bekijkt nu samen wat de ontslagen medewerker welke stappen ze zullen ondernemen. "De man kan een re-integratie aanvragen, we gaan nu bekijken hoe we die procedure kunnen opstarten." Het ABVV deelde ook al pamfletten uit op de werkvloer en vanmorgen voeren een honderdtal vakbondsleden actie aan de ingang van Arcelor Mittal. "We willen ons ongenoegen over de hele situatie uiten. Of we na vandaag nog acties gaan voeren of eventueel spontaan gaan staken, zullen we nog zien", besluit Staelens.

 

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/27/sociale-onrust-bij-gents-staalbedrijf-arcelor-mittal/